Ministerul Apelor și Pădurilor în calitate de co-coordonator a organizat joi, 16 mai 2019, la Hotel Ambasador din București a 15-a întâlnire a Steering Group în cadrul proiectului „AP 5 – Managementul Riscurilor de Mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”. La eveniment au participat specialiști din România, Austria și Ungaria, reprezentanți ai Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), ale Ariilor Prioritare 4 și 6 din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.  Menționăm că începând cu anul 2017, a fost aprobat spre finanțare, în cadrul Programului Transnațional al Dunării, proiectul „AP 5 – Managementul Riscurilor de Mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, proiect ce face obiectul acordului de parteneriat cu nr. 137770/21.03.2017 semnat cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, în calitate de lider de parteneriat.

 

În cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, România, prin Ministerul Apelor și Pădurilor, asigură co-coordonarea Ariei prioritare 5 (PA 5) – Managementul riscurilor de mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, împreuna cu co-coordonatorul din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria.

 

Obiectivul proiectului „AP 5 – Managementul Riscurilor de Mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării” este acela de a sprijini coordonarea continuă a Ariei Prioritare 5 (PA 5) pentru a facilita un sistem stabil, eficient și inovator de guvernanță pentru acest domeniu, în scopul de a consolida cooperarea în ceea ce privește gestionarea inundațiilor și a schimbărilor climatice în bazinul Dunării.

 

În cadrul întâlnirii desfășurată joi, la București au fost prezentate progresele realizate  de la  ultima întâlnire,  contribuția AP5 în cadrul procesului de consultare pentru  revizuirea Planului de Acțiune SUERD, cooperarea cu ICPDR, dar și aspecte privind activitățile și procesele de coordonare din celelalte axe prioritare respectiv AP4 – Restaurarea și întretinerea calității apelor și PA6- Conservarea biodiversității, a peisajelor si a calității aerului si solurilor. De asemenea, specialiștii prezenți au expus stadiul de derulare a proiectelor dezvoltate în cadrul AP5 – Danube Floodplain, JOINTISZA, DAREFFORT, InterFloodCourse, MUNIPARE etc.

 

Bugetul alocat Ministerului Apelor și Pădurilor prin acest proiect este de 176.469,68 euro, din care 149.999,23 euro (85%) UE și 26.470,75 euro (15%) co-finanțare națională.