O delegație a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a participat, în perioada 18-19 februarie 2020, la cea de a patra întâlnire a experților din cadrul pachetului de lucru 3 – Evaluarea luncilor inundabile din cadrul proiectului internațional Danube FloodplainReducing the flood risk through floodplain restoration along the Danube River and tributaries–„Reducerea riscului la inundații prin restaurarea luncilor inundabile din lungul fluviului Dunărea și a afluenților”. Evenimentul s-a desfășurat la Banská Štiavnica, în Slovacia.

Experți din cele 10 țări din bazinul fluviului Dunărea au discutat detalii tehnice din cadrul activităților pachetului 3.1. „Realizarea de hărți în mediul GIS și evaluarea luncilor inundabile ale fluviului Dunărea; 3.2. Prioritizarea zonelor reconectabile ale fostelor și existentelor lunci inundabile și măsurile asociate; 3.3. Evaluarea luncilor inundabile aferente afluenților selectați.

Proiectul internațional „Danube Floodplain” – „Reducerea riscului la inundații prin restaurarea luncilor inundabile din lungul fluviului Dunărea și a afluenților are ca lider Administrația Națională  „Apele Române”, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Institutul Național de Hidrologie și Gosdpodărire a Apelor sunt parteneri.

Proiectul a început la 1 iunie 2018, are o durată de 2,5 ani și implică 23 de parteneri din 10 țări din bazinul fluviului Dunărea.

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea gestionării transnaționale a apei și prevenirea riscului la inundații, maximizând beneficiile pentru conservarea biodiversității.

Obiectivul specific al proiectului îl reprezintă consolidarea gestionării transnaționale a apei și prevenirea riscului la inundații.

Schimbarea preconizată este îmbunătățirea managementului integrat al apei, prin restaurarea zonelor inundabile, combinarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor clasice și verzi, măsuri de retenție naturală și implicarea tuturor factorilor interesați în gestionarea acestui risc.