Anul trecut, criza lemnului de foc a afectat puternic mii de comunități locale din România. Potrivit analizei efectuate în prima parte a anului, la nivel național au fost identificate 3.683 de comunități locale, situate în raza a 2.035 unități administrativ-teritoriale, dependente de lemnul de foc din pădurile statului pentru încălzirea locuințelor. Pentru anul acesta, volumul total de lemn pentru foc necesar încălzirii locuințelor, stabilit împreună cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale este estimat la 7,15 milioane metri cubi.
Deoarece obiectivul nostru este ca situația din iarna trecută să nu se mai repete, Ministerul Apelor și Pădurilor a identificat soluții pentru ca lemnul de foc exploatat din pădurile statului să meargă direct către comunitățile vulnerabile, în regim prioritar.
Toate aceste măsuri sunt incluse într-un pachet legislativ la care specialiștii Ministerului Apelor și Pădurilor au lucrat împreună cu reprezentanții comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Pe lângă asigurarea lemnului de foc pentru populație, pachetul conține și noi măsuri de combatere și diminuare a tăierilor ilegale, dar și corelarea legislației în vederea facilitarii cât mai multor accesări de fonduri europene.
Pentru intrarea în vigoare, pachetul legislativ urmează să parcurgă procedura parlamentară, în vederea adoptării.