Pădurea Centenar este o pădure memorială înființată pe ambele părți ale râului Prut de silvicultori din România și Republica Moldova, eveniment prin care se marchează 100 de ani de la unirea Republicii Democrate Moldovenești cu Regatul României, la 27 martie 1918.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-a desfășurat pe un șantier de împăduriri amplasat între localitățile Crasna și Huși. Acțiunea se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, un secol de la unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar.

În cadrul evenimentului, ministrul Ioan Deneș le-a transmis un mesaj emoționant celor prezenți.
„Înființarea acestei păduri face parte dintr-o serie de acțiuni pe care noi o avem în acest an și este cea mai încărcată de emoție, pentru că noi, cei de vârstă medie, împreună cu cei de vârsta a treia, cu experiență, și dumneavoastră, tinerii, participăm la un semn, dacă doriți, de recunoaștere a sacrificiului pe care l-au făcut străbunicii noștri, care au avut un ideal în viață,  și anume acela ca toți cei care vorbesc aceeași limbă să fie uniți într-o singură țară numită România. Acest lucru, știți foarte bine, s-a întâmplat acum 100 de ani, în 1918, și a început la 27 martie 1918, când Basarabia a hotărât să se unească cu Regatul României. Eu provin dintr-o zonă, Transilvania, unde înțelegem la fel de bine ca și dumneavoastră ce a însemnat acest act extraordinar de unire a tuturor celor care sunt vorbitori de limba română, într-o singură țară. Să nu uităm asta și, dumneavoastră, tinerii, când veți trece pe acest drum și veți vedea această pădure pe care o plantăm astăzi, acești 1918 puieți de stejar, și veți trece și peste Prut și veți vedea ceilalți 1918 puieți de stejari și de plopi să vă aduceți aminte că atât cei de dincoace de Prut cât și cei de dincolo de Prut suntem frați, vorbitori ai aceleiași limbi”, a spus Ioan Deneș.

Alături de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, la acțiunea de plantare a Pădurii Centenar au fost prezenți reprezentanți ai conducerii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și ai Agenției „Moldsilva” din Republica Moldova, reprezentanți ai Consiliului de Administrație al Romsilva și ai Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, ai conducerii Direcției Silvice Vaslui și silvicultori din România și Republica Moldova. De asemenea, au participat 100 de elevi ai Colegiului „Cuza Vodă” din Huși, instituție de învățământ care împlinește în acest an 100 de ani de activitate, angajați ai Jandarmeriei, ai Agenției de Mediu, ai Poliției Române, ai Poliției de Frontieră, ai Direcției Agricole Vaslui, ai Consiliului Județean Vaslui. La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și prefectul județului Vaslui, Eduard-Andrei Popică.

Ministrul Apelor și Pădurilor a plantat mai mulți puieți de stejar, câte unul  alături de fiecare grup amintit, într-o atmosferă plăcută. Demnitarul a discutat cu fiecare grup și a plantat, la rândul său, câte un stejar.

La finalul evenimentului de înființare a Pădurii Centenar, ministrul Ioan Deneș a primit o diplomă de onoare și o plachetă din partea Romsilva, înmânată de directorul general al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu. Totodată, directorul Colegiului „Cuza Vodă” și cei 100 de elevi au dorit să facă o fotografie de grup cu ministrul Ioan Deneș.

 

Filmare din dronă: