Conducerea MinisteruluI Apelor și Pădurilor a aflat cu profundă durere că un alt pădurar a căzut victimă în timp ce apăra pădurea de hoții de lemne.

Răducu  Gorcioaia, de 50 de ani, angajat al Direcției Silvice Iași din 1999, din cadrul Regiei Naționalae a Pădurii – Romsilva, avea în pază 538 de hectare de pădure, Ocolul Silvic 21 Lespezi. În noaptea de joi spre vineri (12-13 septembrie) el a surprins trei hoți de lemne în timp ce doborau arbori de pe raza ocolului silvic pe care îl administra. Doi dintre hoți au fugit, dar cel de al treilea l-a atacat pe pădurar, lovindu-l cu o secure în zona capului.

Răducu Gorcioaia a fost găsit decedat vineri dimineață, iar organele de anchetă care au preluat cazul i-au identificat și reținut pe cei trei hoți – un bărbat de 50 de ani și fiii săi de 16, respectiv 17 ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a apreciat modul operativ în care au acționat instituțiile statului pentru prinderea făptașilor și a reiterat faptul că pădurarii sunt expuși permanent pericolului și, nu de puține ori, sunt atacați de cei care jefuiesc pădurea.

Sunt profund îndurerat că un alt coleg de al nostru a căzut victimă hoților de lemne, de această dată plătind chiar cu viața sa. Pentru noi, Răducu Gorcioaia este un erou. El și-a jertfit viața apărând un bun al nostru, al tuturor, o bogăție inestimabilă, pe care noi avem datoria să o lăsăm moștenire în bună stare urmașilor noștri”, a spus ministrul Ioan Deneș.

Ministrul apelor și pădurilor i-a cerut directorului general al RNP-Romsilva să ia legătura cu membrii familiei pădurarului ucis și să acorde tot sprijinul necesar în astfel de situații tragice.Totodată, demnitarul a spus că nimeni și nimic nu va putea înfrâna determinarea personalului silvic de a-și face datoria.

Vreau să afirm, încă odată, hotărârea noastră de a nu ne lăsa intimidați de cei care văd în pădure doar un mijloc de a se îmbogăți ilegal și peste noapte. Promitem că vom depune toate eforturile pentru ca acești indivizi fără  lege să fie pedepsiți! Nimic nu poate justifica furtul din pădure și absolut nimeni nu ne poate face să concepem că viața unui om este luată pentru un braț de lemne”, a mai spus demnitarul.

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel foarte înalt în ultimii cinci ani, ca urmare a întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.

În primele șase luni ale acestui an s-au înregistrat 10 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva, care asigură paza fondului forestier administrat, dar în ultimii cinci ani s-au înregistrat 168 de cazuri de agresiuni.