În perioada 15-16 ianuarie 2020 s-a desfășurat la Viena, Austria, întâlnirea partenerilor din cadrul proiectului „Managementul și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din Dunăre” (MEASURES) și întâlnirea privind Comitetul de Coordonare al proiectului (SCOM), organizate de Universitatea de Resurse Naturale și Științele Vieții, din Viena.

 

Proiectul MEASURES este finanțat prin Programul Transnațional Dunărea, Axa prioritară 2 – Responsabilitatea față de mediu și cultură în Regiunea Dunării, Obiectivul specific 2.3. „Promovarea restaurării și a managementului coridoarelor ecologice“.

Principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea și protejarea coridoarelor ecologice pentru peștii migratori din bazinul fluviului Dunărea.

Sturionii și alte specii de pești migratori (scrumbia, mreana etc.) reprezintă un patrimoniu istoric, economic și natural al bazinului fluviului Dunărea și sunt indicatori ai stării ecologice a ecosistemelor acvatice, în special a funcționalității coridoarelor ecologice. Populațiile acestor specii de pești au avut foarte mult de suferit, chiar au fost puse în pericol, din cauza pescuitului excesiv, din cauza poluării, dar și pentru că le-au fost distruse habitatele (prin diverse construcții ridicate de om) și, astfel, au fost  întrerupte rutele lor (naturale) de migrație.

MEASURES își propune: identificarea și cartografierea habitatelor peștilor migratori; dezvoltarea unei strategii armonizate destinate reconectării habitatelor peștilor migratori, în scopul asigurării și restabilirii coridoarelor ecologice esențiale din bazinul fluviului Dunărea, care urmează să fie implementată în politici și planuri de management naționale; furnizarea unei strategii pentru conservarea fondului genetic al speciilor de sturioni din bazinul Dunării, inclusiv proiectarea adecvată a facilităților de reproducere.

O echipă de experți a reprezentat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România(partener al proiectului, care contribuie la activitățile din pachetele de lucru WP 1- Managementul proiectului, WP 2 – Activități de comunicare și WP 6- Asigurarea coridoarelor ecologice).

Principalele puncte ale agendei întâlnirii de la Viena, din 15-16 ianuarie 2020, au fost: prezentarea progresului activităților proiectului – realizările, dificultățile întâmpinate în implementarea acestuia, graficul financiar și măsurile necesare pentru realizarea cheltuielilor și raportul de progres.

A fost prezentat MIS (Measures Information System) – Sistemul Informatic MEASURES, care va facilita accesul experților, al factorilor de decizie și al publicului larg la informațiile disponibile și modalitățile de completare a acestor informații. 

De asemenea, având în vedere că anul acesta se celebrează Word Fish Migration Day (16 mai 2020) s-a stabilit planul de activități specifice comunicării din cadrul proiectului.

Ziua Mondială a Migrației Peștilor este o sărbătoare globală pentru  conștientizarea vieții din râurile deschise și a peștilor migratori, care se sărbătorește din doi în doi ani. Migrația peștilor este esențială pentru sănătatea râurilor. Ziua internațională este coordonată de Fundația Mondială a Migrației Peștilor, iar cu această ocazie, organizații din întreaga lume își coordonează propriul eveniment în jurul temei comune de conectare a peștilor, a râurilor și a oamenilor.

La întâlnirea Comitetului de Coordonare s-au trecut în revistă aspectele legate de managementul proiectului și nu au fost semnalate schimbări semnificative față de ultima întâlnire a SCOM. De asemenea, au fost evidențiate schimbările din manualul de implementare, care au adus o flexibilitate mai bună în implementare.

În ultima parte a reuniunii s-au desfășurat workshop-urile tematice, unde au fost dezbătute sarcinile specifice și obiectivele proiectului pentru perioada următoare.

Discuțiile au avut un caracter preponderent tehnic, rezultatele fiind deosebit de importante pentru cooperarea ulterioară pentru cele trei perioade de implementare ce au rămas din cadrul proiectului MEASURES. Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au participat la discuțiile legate de activitățile proiectului și contribuțiile partenerilor la desfășurarea activităților proiectului.

Danube MEASURES reunește 12 parteneri și 12 parteneri asociați din Austria, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Croația, Slovacia, Serbia, Germania, Olanda și România și se derulează pe o perioadă de 36 de luni, respectiv în perioada 01 iunie 2018 – 31 mai 2021.

Următoarea întâlnire a Comitetului de Coordonare (SCOM), precum și a partenerilor proiectului va avea loc în perioada 19-20 mai  2020, la Viena, Austria.