Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, s-a întâlnit în această dimineață, la sediul ministerului, cu E.S. Marjut AKOLA, ambasadorul Republicii Finlanda în România și Anne M´RABET, adjunct al Șefului de Misiune.
La întâlnirea bilaterală, care a avut loc în contextul exercitării de către Finlanda a Președinției Consiliului UE, au mai fost prezenți și Adriana Petcu, secretar de stat pentru Ape și Daniel-Constantin Coroamă, secretar de stat pentru Păduri.
Subiectele întâlnirii au făcut referire la prioritățile Președinției Finlandeze la Consiliul Uniunii Europene dar și colaborarea bilaterală în domeniul managementului fondului forestier.
În acest context, E.S. Marjut AKOLA, ambasadorul Republicii Finlanda a felicitat România pentru realizările înregistrate în timpul mandatului recent încheiat și a prezentat prioritățile țării sale care vor fi urmărite în timpul celor șase luni în care Finlanda exercită Președintia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Ministrul Ioan Deneș a mulțumit pentru aprecieri și a subliniat faptul că „în ceea ce privește managementul apelor, România a desfășurat o activitate intensă avansând negocierile pe cele două dosare legislative în domeniul de referință (apă potabilă și reutilizarea apei) și a reușit să obțină acordul Consiliului pe ambele, sub formă de abordare generală: în cadrul reuniunii Consiliului de Mediu din 5 martie 2019 – dosarul pe apă potabilă și, respectiv, la reuniunea Consiliul de Mediu din 26 iunie 2019 – dosarul privind reutilizarea apei. În ceea ce privește prioritățile setate în timpul mandatului în domeniul pădurilor, mai exact la adaptarea sectorului forestier la schimbările climatice și ale societății, precum și stoparea degradării terenurilor, România a desfășurat o activitate intensă la nivel tehnic pentru a pregăti, negocia și adopta două seturi de Concluzii ale Consiliului privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE pentru păduri și un nou cadru strategic și Raportul special al Curții de Conturi Europene intitulat Combaterea deșertificării în UE: o amenințare din ce în ce mai mare, care impune acțiuni suplimentare”.
Demnitarul a apreciat faptul că exercitarea Președinției Consiliului U.E. a reprezentat pentru România o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini această sarcină, printr-o bună planificare și coordonare la nivel național, precum și printr-un dialog susținut cu instituțiile Uniunii Europene și statele membre ale U.E.
La rândul său, E.S. Marjut AKOLA, i-a adresat ministrului apelor și pădurilor invitația de a participa în calitate de speaker principal la seminarul care va avea loc la data de 27 noiembrie, la București, eveniment care va avea ca subiect managementul durabil al pădurilor.
Ministrul Ioan Deneș a mulțumit pentru invitație asigurând partea finlandeză de întreg sprijinul pentru organizarea acestui eveniment important și a urat mult succes în viitoarele acțiuni implicate de exercitarea mandatului de către Finlanda în calitate de stat membru care deține Președinția Consiliului UE.