Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, i-a solicitat, marți, directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, să analizeze, împreună cu specialiști în medicina muncii, oportunitatea includerii în setul de analize medicale pe care trebuie să îl facă lucrătorii silvici, de noi investigații, mai ales persoanele care își desfășoară activitatea în aer liber.

 

Solicitarea a  fost făcută în contextul participării la ceremonia de înmormântare a pădurarului Aurel Stângaciu, care a decedat sâmbătă, 5 octombrie, în timp ce își îndeplinea sarcinile de serviciu, în urma unui șoc anafilactic cauzat de înțepăturile unor viespi.

 

 „Știu că este foarte greu să se depisteze reacția adversă a organismului la diverse tipuri de venin. Putem trăi o viață fără să știm că avem reacții alergice la anumiți agenți de mediu, dar trebuie analizat împreună cu specialiști în medicina muncii dacă se poate depista această sensibilitate, astfel încât lucrătorii silvici  să nu mai fie expuși unor asemenea pericole. Totodată, trebuie să se analizeze și dacă nu ar trebui ca un pădurar să  fie dotat  cu mijloace de apărare, de exemplu un spray, în cazul în care acesta este atacat de insecte”, a spus ministrul.

 

Aurel Stângaciu avea 47 de ani, o activitate de aproape 30 de ani la Ocolul Silvic Epureni, din cadrul Direcției Silvice Vaslui, și era tatăl a doi copii.

 

Încă o dată se dovedește că meseria de pădurar este una periculoasă. Nu cu mult timp în urmă, un alt coleg de-al nostru a fost victima hoților de lemne și nu de puțin ori suntem informați că pădurari din diverse zone ale țării au fost agresați de oameni certați cu legea”, a mai spus demnitarul.