Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a aflat cu consternare că un alt pădurar a căzut victimă hoților de lemne. Demnitarul a fost informat miercuri seară de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, că Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis într-o pădure privată, aflată în paza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.

Ministrul apelor și pădurilor a fost informat permanent de directorul general al RNP-Romsilva cu privire la mersul anchetei și, potrivit primelor informații, există suspiciunea că pădurarul a fost împușcat mortal în spate, iar corpul acestuia, abandonat într-o râpă, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Organele de cercetare penală desfășoară în prezent o anchetă pentru identificarea făptuitorilor.

Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.

Ioan Deneș i-a solicitat directorulului general al RNP să acorde familiei îndoliate tot sprijinul necesar în asemenea momente și, totodată, și-a manifestat intenția de a participa la ceremonia funerară.

„Este al doilea pădurar care și-a pierdut viața în timpul exercitării obligațiilor de serviciu, apărând pădurea. Deși în spațiul public multe voci acuză autoritățile statului că nu fac nimic în ceea ce privește stoparea tăierilor ilegale de arbori, realitatea dovedește că acești eroi ai noștri și-au jertfit viața apărând pădurea, atât pădurea proprietate a statului, cât și pădurea care aparține unor entități private. Consider că este nedrept ca și pe mai departe să continuie astfel de acuzații fără fundament, care aruncă oprobiul public peste activitatea și sacrificiul pădurarilor”, a spus ministrul Ioan Deneș.

Conform datelor RNP-Romsilva, Liviu Pop este al doilea angajat al regiei ucis în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, din cadrul Direcției Silvice Iași, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

Romsilva precizează că în ultima perioadă cazurile de agresiune la adresa personalului silvic s-au menținut la un nivel înalt, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.

De asemenea, Romsilva arată că de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic care asigura paza fondului forestier administrat, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.