Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat astăzi la vernisarea expoziției „100 de ani de silvicultură în România”,  la Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada, eveniment organizat în contextul Centenarului Marii Uniri.

Expoziția, dedicată silviculturii românești, prezintă lumea silvicultorilor pe mai multe planuri: amenajamente silvice și hărți, aparate utilizate la măsurătorile terestre sau ale arborilor, munca depusă pentru regenerarea și protejarea pădurilor, activitatea de exploatare a pădurilor, darurile pădurii de la ciuperci la fructe de pădure, miere sau plante medicinale; de asemenea, în expoziție sunt prezentate ariile protejate din România, cum a evoluat administrația silvică de acum 100 de ani până în prezent și marile personalități ale domeniului, care au revoluționat modul în care românii înțeleg pădurea. 

Un loc special în această expoziție este dedicat uniformei silvicultorului, care nu este numai un echipament de lucru ci este un element identitar, de-a lungul timpului impunând imaginea silvicultorului printre cele de seamă ale comunității.

De asemenea, este prezentată cariera profesorului Marin Drăcea, considerat cea mai importantă personalitate a silviculturii românești, datorită contribuției sale la organizarea administrației silvice, a cercetării științifice forestiere și la modernizarea învăţământului superior silvic din România.

La acestea se adaugă hărți, reviste, cărți, filme, martori ai unei lumi care timp de un secol a evoluat continuu, a dus la o mai bună înțelegere a valorii inestimabile a pădurii și a rolului său în devenirea unei națiuni.

Scopul acestei expoziții este acela de a oferi tuturor celor interesați de domeniu, chiar dacă nu lucrează sau nu studiază silvicultura, posibilitatea de a-şi îmbogăți cunoş­tințele.

Expoziția „100 de ani de silvicultură în România” se adaugă patrimoniului deosebit deținut de Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada, unic în România și chiar în lume.

 

Vezi aici discursul ministrului Apelor si Pădurilor, dl Ioan Deneș