Ministrul apelor si pădurilor, Ioan Deneș, împreună cu vicepremierul Grațiela Gavrilescu și comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella au primit în aceasta dimineață, în cadrul unei ceremonii, documentele consultării publice a Comisiei Europene cu privire la Directiva Cadru Apă.

Evenimentul a avut loc în prima zi a reuniunii informale a miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal de mediu). Reuniunea, organizată în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, se desfășoară luni și marți la Palatul Parlamentului din București. 

Campania de susținere a Directivei Cadru Apă a fost demarată și coordonată de WWF, Biroul European pentru Mediu, Asociația Europeană a Pescarilor, European Rivers Network și Wetlands International, care împreună formează coaliția Living Rivers Europe. Campania a fost lansată în octombrie 2018 și a ajuns să fie susținută de mai mult de 130 de organizații civile.

Această campanie a avut un rezultat remarcabil: mai mult de 375.000 de cetățeni europeni au participat la consultarea publică a Comisiei Europene cu privire la Directiva Cadru Apă, fiind pe locul trei ca nivel de participare a populației din statele membre UE în ceea ce privește consultare publică pe probleme comunitare.

Directiva Cadru Apă este cel mai important document legislativ european din domeniul apei, iar obiectivul său principal este atingerea stării bune a tuturor apelor. Inițiativa menționată vine în momentul în care Statele Membre au în curs  de elaborare cel de al treilea Plan de management al bazinelor hidrografice, document care stabilește măsurile necesare  pentru atingerea obiectivului menționat.