Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, împreună cu vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, au prezidat miercuri, Consiliul de Mediu care s-a desfasurat în Luxemburg. Segmentul dedicat apei, prezidat de ministrul Ioan Deneș, s-a finalizat cu un succes notabil prin agrearea abordării generale pentru dosarul Reutilizarea apei, obiectiv aflat printre prioritațile din acest domeniu ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
”Împreună cu omologii mei, am avut discuții intense și fructuoase pe marginea propunerii de Regulament privind reutilizarea apei, în urma cărora am agreat abordarea generală pe acest dosar. E un rezultat important pentru Președinția României la Consiliul UE și mă bucur că, prin acest acord, arătăm cetățenilor europeni importanța pe care o acordăm nevoii de adaptare la schimbările climatice și asigurării unei surse sigure de apă pentru irigații”, a spus Ioan Deneș.
Totodată, ministrul apelor și pădurilor a subliniat faptul că stabilirea unor cerințe minime de calitate pentru apa recuperată va contribui la sporirea încrederii consumatorilor în produsele agricole pentru producerea cărora s-a utilizat apă recuperată și la eliminarea barierelor de pe piața internă pentru libera circulație a acestora. Un alt aspect important al propunerii este managementul riscului care acoperă întregul sistem de reutilizare a apei, de la stația de recuperare a apei, la utilizatorul final (fermier).
”Prin această abordare se are în vedere identificarea și gestionarea riscurilor legate de utilizarea apei recuperate pentru irigații într-un mod proactiv pentru a asigura un nivel suficient de protecție pentru sănătatea umană, a animalelor, dar și a mediului ”, a mai subliniat ministrul Ioan Deneș.
La finalul reuniunii, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș a susținut, împreună cu ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, și comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat și un scurt bilanț al rezultatelor Președinției României la Consiliul UE, în domeniul mediului și al managementului apelor. În acest context, au fost evidențiate cele două abordări generale – Regulamentul privind reutilizarea apei adoptată astăzi și Directiva apă potabilă adoptată la Consiliul de Mediu din 5 martie 2019, pregătirea, coordonarea și asigurarea reprezentării UE la reuniunea Comitetului pentru Revizuirea Implementării Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării, precum și dezbaterile și schimburile de opinii pe teme de interes organizate la Consiliul informal de mediu de la București. De asemenea, ministrul a reamintit evenimentele majore organizate de Ministerul Apelor și Pădurilor în domeniul managementului apei, în timpul mandatului României: Conferința privind implementarea directivelor din domeniul apelor și Seminarul privind apa și agricultura.
”Cu aceste ocazii am avut schimburi de opinii foarte utile atât la nivel tehnic, cât și politic, și ne-am împărtășit experiențele legate de managementul apelor”, a mai declarat ministrul Ioan Deneș.