În perioada 7-8 august 2018, a avut loc la Belgrad, Republica Serbia, cea de-a șaptea rundă de negocieri pentru finalizarea textului noului Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor transfrontaliere, în vederea semnării acestuia.

 

În cadrul acestei runde de negocieri, delegația română, condusă de secretarul de stat pentru ape, Adriana Petcu, a continuat negocierea și concordarea textelor pentru noul Acord, cu luarea în considerare a aspectelor prevăzute în acordurile bilaterale în domeniul gospodăririi apelor aflate în vigoare și a activităților/întâlnirilor pentru implementarea Directivei Cadru Apă și a Directivei Inundații, inclusiv a celor desfășurate la nivelul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea/grupurilor de experți din cadrul ICPDR.

 

Pe parcursul negocierii, delegația română a manifestat disponibilitate în reformularea unor texte, în limitele stabilite prin Memorandum și de prevederile legale naționale în vigoare, astfel încât procesul de negociere să nu fie blocat.

 

În cadrul întâlnirii, în baza propunerilor  proiectelor de Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere transmise între Părți, a fost  convenită forma finală a proiectului de text al noului Acord.

 

Totodată, s-a convenit demararea procedurilor naționale de aprobare a textului convenit al noului Acord în conformitate cu legislația statelor semnatare. Semnarea Acordului va avea loc la o dată stabilită ulterior, după ce părțile se vor înștiința în scris că au finalizat procedura de aprobare a documentului.