Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat, marți dimineață, la sediul Prefecturii Constanța, la sedința Centrului Local de Combatere a Bolilor, pe tema pestei porcine africane (PPA). La ședință au fost prezenți președintele C.J Constanța, Marius Horia Țuțuianu, prefectul județului Constanța, Dumitru Jeaca, subprefectul Mustafa Levent Accoium, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu UZUN, directorul executiv al DSVSA Constanța, Silvana Diana Cristescu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Constanța, Iulia Antonia Bruchental, reprezentanți ai direcțiilor silvice, ai ANIF, ai Gărzii de Coastă, ai IGSU, ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). De asemenea, la întâlnire au fost prezenți primari și gestionari ai fondurilor silvice și cinegetice din județele Constanța și Tulcea, precum și Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.

Ministrul Ioan Deneș și-a început alocuțiunea prezentând măsurile decise în cadrul  Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Hotărârea 3, precum și modul de acțiune, punând accent atât pe măsurile care trebuie întreprinse pentru prevenirea extinderii pestei porcine, cât și pe modul de acțiune în interiorul focarelor de infecție. Demnitarul a făcut precizări referitoare la efectivul optim de animale sălbatice sănătoase care trebuie să fie în cele două județe, ca urmare a aplicării Hotărârii 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, respectiv conform Planului suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. Ministrul Deneș s-a referit în mod special la măsurile cu incidență în domeniul cinegetic aflate sub responsabilitatea Ministerului Apelor și Pădurilor. De asemenea, ministrul Ioan Deneș a expus celor prezenți aspecte privind Directiva UE 60/2002 (articolele 15 și 16) care se referă la pesta porcină.

Reamintim apelul făcut de ANSVSA către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluția acesteia. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

La finalul întâlnirii, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a susținut o conferință de presă.