Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a semnat luni un protocol de colaborare cu Asociaţia WWF Programul Dunăre Carpaţi România, în vederea întreprinderii demersurilor necesare pentru identificarea, cartarea și înscrierea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România a noi suprafețe de păduri.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) și ONG-ul de mediu vor organiza consultări la nivelul Gărzilor forestiere, pentru cumularea și analizarea datelor existente privind potențialele păduri virgine și cvasivirgine din România.
MAP va susține acest proces participativ și transparent de identificare a pădurilor virgine prin înființarea grupurilor de lucru la care vor participa reprezentanți ai Gărzilor forestiere și experți din cadrul WWF România. În cadrul acestor întâlniri de lucru se vor analiza datele existente până în prezent, rezultate în urma activității de identificare a pădurilor virgine/cvasivirgine.
De asemenea, Ministerul Apelor și Pădurilor va facilita, prin structurile teritoriale, procesul de documentare a datelor necesare validării evaluărilor efectuate anterior, în vederea transpunerii în format GIS a amplasamentelor incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.
“Acest protocol poate deschide o nouă eră în domeniul colaborării dintre autoritățile publice și societatea civilă în una din cele mai importante chestiuni în ceea ce privește protejarea naturii din România. Pădurile virgine și cvasivirgine constituie o comoară de care noi trebuie să ne îngrijim și pe care trebuie să o transmitem urmașilor noștri. Împreună vom întreprinde toate demersurile necesare în vederea realizării obiectivelor propuse”, a subliniat ministrul Ioan Deneș.
“Dacă până în 2011 pădurile virgine nu erau cunoscute, ba din contră, ignorate de toată lumea, astăzi putem spune că s-a înțeles valoarea lor și ne putem implica real pentru a le proteja, pentru noi și generațiile viitoare. Faptul că prin acest protocol au fost asumate măsuri care implică toți factorii interesați de pădurile virgine ne confirmă încă o dată că acestea reprezintă valori naționale și sunt importante pentru noi toți. Doar împreună, prin colaborarea dintre comunitățile locale, autorități și ONG-uri, putem atinge aceste obiective”, a declarat Radu Melu, manager național Departament Păduri, la WWF România.
În urma încheierii acestui protocol, suprafețele de pădure înscrise în Catalogul naţional al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, pe baza datelor existente, vor fi transpunse în format GIS de Asociația WWF România.
Convenția dintre cele două instituții se va desfășura pe o perioadă de doi ani și va intra în vigoare la momentul semnării acesteia.