Programul de regenerare a padurilor prevede o suprafata de 29.741 de hectare in anul 2014, din care 10.415 hectare sunt de impaduriri efective, a anuntat, marti, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ocolul Silvic Bolintin – Directia Silvica Giurgiu.
‘In 2014, sunt prevazute 29.741 hectare pe care se vor derula lucrari de regenerare a padurilor, din care 10.415 hectare sunt de impaduriri efective in cele doua perioade, in primavara si in toamna. Pe restul suprafetelor vor fi completari de refacere a plantatiilor din anii anteriori, in situatia in care o parte s-au uscat ori au fost afectate de calamitati naturale. Nu este o suprafata cat ar trebui, fata de cat teren degradat exista in tara, si nici la nivel de perdele forestiere pe care trebuie sa le plantam, dar vom face lucrari in functie de ce bani sunt alocati’, a spus Doina Pana.
Aceasta a precizat ca, in 2014, a fost alocata o suma de aproximativ 30 de milioane de lei pentru astfel de lucrari, din care patru milioane de lei provin din bugetul statului si peste 25 de milioane de lei din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatii pentru paduri.
Potrivit directorului general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, Adam Craciunescu, programul de impaduri prevazut pentru 2014 vizeaza doar fondul forestier national, insa, la nivelul Romaniei, necesarul este mult mai mare.
‘Numai terenurile degradate insumeaza, la nivelul tarii, doua milioane de hectare. Pentru aceasta suprafata ar trebui un program national pentru a putea creste procentul de impaduriri in Romania, in conditiile in care ne situam la doar 27%, adica sub nivelul european. Asistam si la aceste schimbari climatice, care contribuie la degradarea mediului in care ar trebui sa creasca padurea. In aceste conditii, consider ca administratiile silvice, fie ca sunt de stat, fie private, trebuie sa faca eforturi pentru a impaduri orice suprafata pe care o au in administrare’, a adaugat Craciunescu.
Seful Romsilva a facut un apel catre toti cetatenii si proprietarii de paduri pentru ‘inverzirea Romaniei’.
‘Fac apel la toti cetatenii Romaniei si la toti proprietarii de paduri sa contribuie la inverzirea Romanei. Poate ca este momentul ca, din 2014, sa incepem sa punem in practica un program adevarat. Este prima data cand un guvern pune bani publici pentru impaduriri. Avem 30 de milioane de lei si cred ca acesta este un inceput. Nu pot spune ca la nivel de Romsilva nu avem suficiente surse de finantare, pentru ca eu cred ca nu avem terenuri de impadurit cate surse de finantare avem’, a spus Adam Craciunescu.
Romsilva a reusit, pentru prima data in 2013, sa inregistreze niste suprafete ale persoanelor fizice pe care le avea in administrare si pentru care, in premiera, in acest an va demara lucrari de impadurire.
‘Am reusit in 2013 sa inregistram niste suprafete ale persoanelor fizice pe care le avem in administrare si paza, iar in acest an, in premiera, vom impaduri aceste suprafete de pe care a fost recoltata masa lemnoasa. Vom pune la dispozitie puieti si avem si sursa de finantare. Numai in judetul Suceava vorbim de circa 400 de hectare de terenuri ale persoanelor fizice pe care au fost paduri, iar la nivelul tarii de circa 700 de hectare, dar pentru care inca nu am obtinut acordul proprietarilor’, a adaugat directorul general al regiei.
In Romania, exista aproape 6,4 milioane de hectare de padure care acopera 27% din teritoriul tarii, iar aproximativ jumatate din aceasta suprafata, 3,24 milioane hectare, este detinuta de statul roman si este administrata prin Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva. Restul apartine proprietarilor privati, printre care se numara primarii, asociatii, proprietari individuali si institutii, precum Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Din totalul suprafetei administrate de Romsilva, 586.214 hectare se gasesc in arii protejate si cuprind inclusiv ultimele paduri virgine din Europa.
Dupa gradul de impadurire, Romania se situeaza pe locul 12 in randul tarilor din Europa si sub procentul mediu de 31% cat reprezinta padurile din suprafata totala a Europei. La nivelul Uniunii Europene, gradul de impadurire este, in medie, de 33%, desi sunt tari precum Austria si Germania cu un grad de peste 40%. Tarile nordice detin procente de impadurire de peste 80%.
Doina Pana si Adam Craciunescu au participat, marti, la o actiune de impadurire, in debutul Lunii Padurii, organizata de Romsilva pe un santier de pe raza Ocolului Silvic Bolintin – Directia Silvica Giurgiu.