Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, participă sâmbătă, 22 martie, începând cu ora 10.00, la Hotel Metropolis din Bistrița, la o nouă consultare pe tema Codului Silvic și a legislației subsecvente, organizată de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, din dorința ca toate propunerile din teritoriu să fie nu doar auzite ci și luate în considerare în dezbaterea actului normativ aflat în acest moment la Camera Deputaților.

Ministrul Doina Pană spune că dezbaterea a fost solicitată de către factorii interesați de acest subiect, întrucât ”oamenii au constatat că întâlnirile anterioare organizate pe această temă au fost pure exerciții de imagine, fără a fi concretizate faptic, prin includerea propunerilor lor în noul Cod Silvic, care a fost trimis în Parlament în forma sa inițială. Ori acest lucru nu este normal, pentru că oamenii din teritoriu știu cel mai bine care sunt problemele reale din sistem, care sunt carențele legislative și chiar au propuneri demne de luat în seamă în construcția noului act normativ. E absurd să facem o lege de o importanță vitală, cum este Codul Silvic, fără să ținem cont de ce spun specialiștii, agenții economici care au activitate în acest domeniu, cei care lucrează în sistem, dar și cetățenii interesați ca lucrurile să funcționeze. De aceea am răspuns fără să stau pe gânduri invitației lansate de către președintele Consiliului județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, să organizăm o dezbatere reală pe tema Codului Silvic și a legislației care reglementează tot ceea ce ține de gospodărirea, administrarea, exploatarea și protejarea pădurilor. Vreau ca, odată pentru totdeauna, în pădure să guverneze legea lege și nu legea junglei. Nu ne mai permitem experimente, pentru că riscăm să fie prea târziu. Oricum, în foarte multe situații se constată că pădurile au fost considerate o casă fără stăpân și a făcut fiecare ce a vrut. Eu vreau să punem punct acestei situații. Pentru că e prea mult!”.
Dezbaterea organizată la Bistrița va fi una cu participare extinsă și va reuni autorități județene, instituții cu activitate în domeniul silviculturii, autorități locale, agenți economici și parlamentarii din Comisia de agricultură a Camerei Deputaților, for în care se dezbate și se decide noua formă și conținutul Codului Silvic. ”Vreau să se afle direct de la firul ierbii, cum se spune, problemele din silvicultură și de aceea va fi o întâlnire la care au fost invitați de la șefii de ocoale silvice din județul Bistrița-Năsăud, până la parlamentari, pentru că vreau să se țină cont de realitate în noua construcție legislativă. Cel mai mult îmi doresc să se înțeleagă faptul că un act normativ nu este făcut doar pentru a impune restricții, ci trebuie să corecteze defecțiunile unui sistem și să dea direcția corectă. Dar, la fel de mult, vreau să se știe că eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru a stopa abuzurile și spun doar atât: fiecare trebuie să fie responsabil pentru faptele sale. Cine greșește, plătește. Fără excepție!” declară Doina Pană, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
Întâlnirea de la Bistrița este prima dintr-o serie de consultări pe care doamna ministru Doina Pană le va avea, în teritoriu și la centru, cu toți factorii implicați în administrarea patrimoniului silvic național.