Doamnelor și domnilor,
Vă mulțumesc pentru invitația de a fi alături de dumneavoastră cu ocazia acestui eveniment aniversar. Conferința Anuală a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor: „Un secol de hidrologie, hiodrogeologie și gospodărire a apelor în România” marchează, totodată, un moment deosebit de important pentru istoria țării noastre – Centenarul Marii Uniri. Nici nu se putea altfel! Începuturile preocupărilor speciliștilor români în acest domeniu vin de dincolo de un secol, ceea ce arată că, întotdeauna, oamenii de știință din țara noastră au fost preocupați să fie la curent cu tot ce este nou și poate ajuta țara să evolueze.
Agenda pe care o propuneți este una cuprinzătoare și analizează munca specialiștilor din țara noastră, din acest domeniu, pe toate fațetele. Prin munca dumneavoastră sunteți adevărați vizionari, deoarece prin metodele pe care le aveți la dispoziție și pe care le îmbunătățiți mereu, puneți informații fundamentale la dispoziția celor care trebuie să ia măsuri pentru asigurarea siguranței populației, a obiectivelor economice, pentru protejarea mediului.
Doamnelor și domnilor, sunteți oameni fără odihnă! Experiențele trăite anul acesta, chiar pe teren, în țară, au arătat cât de important este să ai o echipă de specialiști, care să știe exact ce măsuri trebuie luate pentru a se evita – atât cât ne este nouă în putință, oamenilor – dezastrele naturale. Sau pentru a diminua efectele acestor dezastre naturale.
Schimbările climatice, care sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră, ne dau mult de furcă. Natura acționează și reacționează altfel decât acum 100 de ani, altfel decât acum 50 de ani, chiar față de acum 5 ani. Iar profesionalismul dumneavoastră aici intervine. Fenomenele extreme, generate de precipitații torențiale, de exemplu, au loc din ce în ce mai des. În vederea diminuării efectelor negative ale acestor fenomene extreme sunt foarte importante informațiile pe care le furnizați dumneavoastră, avertizările pe care le emiteți permit factorilor de decizie din domeniul gestionării situațiilor de urgență să ia măsurile necesare pentru apărarea vieții și bunurilor oamenilor, precum și a obiectivelor socio-economice.
Prognoza evoluţiei situaţiei hidrologice la nivelul unui bazin hidrografic este esenţială în numeroase situaţii decizionale cum ar fi gospodărirea resurselor de apă, optimizarea funcţionării hidrocentralelor, proiectarea şi funcţionarea lacurilor de acumulare cu rol de apărare împotriva inundaţiilor sau alte măsuri privind gestiunea fenomenelor hidrologice periculoase.
Toate acestea și multe altele, nu intenționez să trec în revistă toate activitățile dumneavoastră, pentru că sunt multe, interesante și grele, de cele mai multe ori nu se pot rezolva doar pe plan local.
Schimările climatice ne-au învățat că trebuie să colaborăm strâns pe plan extern, să cerem și să dăm informații, să găsim soluții împreună cu toți cei intereasați de aducerea naturii pe făgașul său normal. Știu că există multe proiecte internațioanle în care suntem implicați și în cadrul cărora, împreună cu partenerii noștri lucrăm pentru a însănătoși natura. De exemplu, multe dintre aceste proiecte sunt dedicate fluviului Dunărea, fluviu care influențează viața atâtor milioane de oameni. Trebuie să fim conștienți că îmbunătățirea managementului apelor transfrontaliere va duce la îmbunătățirea managementului riscului la inundații și la beneficii pentru biodiversitate și pe teritoriul țării noastre.
Fenomenele extreme nu sunt numai inundațiile provocate de ploi torențiale. Un fenomen extrem și periculos pentru viața socio-economică a țării este și seceta. Apa este o resursă esențială pentru agricultură. Iar noi trebuie să fim pregătiți să asigurăm o utilizare eficientă a acestei resurse în ceea ce privește agricultura.
Doamnelor și domnilor, în încheiere aș vrea să vă mulțumesc pentru munca dumneavoastră, pentru entuziasmul pe care l-am descoperit la dumneavoastră de când sunt la conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor. Vă urez succes în continuare și pentru că mai sunt doar câteva zile până la Ziua Națională spun din toată inima „La mulți ani, România!”.