Întâlnirea de astăzi a avut loc în contextul în care în perioada 4-5 decembrie 2018, prim-ministrul Viorica Dăncilă și Cabinetul pe care îl conduce efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene.

 

Ministrul Ioan Deneș și Comisarul european Karmenu Vella au discutat despre prioritățile în domeniul apelor, în contextul în care România va deține Președinția Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019. Cei doi demnitari au convenit că trebuie acordată o atenție deosebită managementului apelor, subliniindu-se faptul că negocierile pe dosarele privind apa potabilă și reutilizarea apei trebuie să avanseze constant și rapid către o soluție comun acceptată de către statele memebre.

 

De asemenea, ministrul român a transmis că, în ceea ce privește domeniul mediului, având în vedere atât contextul național, cât și agenda europeană și internațională, Președinția României a identificat ca domenii prioritare: biodiversitatea, dezvoltarea durabilă și managementul apelor.

 

În cazul dosarului de reutilizare a apei se are în vedere organizarea unei dezbateri de orientare la Consiliul de Mediu din 5 martie 2019 și se va încerca obținerea unui acord, sub formă de abordare generală, la Consiliul de Mediu din 26 iunie 2019.

 

În ceea ce privește propunerea de modificare a Directivei privind apa potabilă, Președinția României dorește să avanseze negocierile, dar obiectivele finale pe acest dosar depind de progresele care vor fi înregistrate până la data încheierii mandatului Președinției Austriei.

 

De asemenea, ministrul Deneș l-a informat pe comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit cu privire la evenimentele, în domeniul apei, care se vor desfășura în România, pe perioada Președinției.

 

Comisarul Karmenu Vella a apreciat faptul că România acordă o importanță deosebită acestor dosare legislative și a asigurat partea română de sprijinul Comisiei Europene. Totodată, Comisarul european a răspuns pozitiv invitației ministrului Deneș de a participa la  evenimentele majore care vor fi organizate de România, pe perioada Președinției.

 

Comisarul Karmenu Vella a apreciat eforturile constante depuse de România în domeniul managementului apelor și a subliniat importanța accelerării ritmului de implementare a directivelor europene în acest domeniu.

 

La finalul întâlnirii, cei doi deminitari au subliniat importanța și necesitatea păstrării unui canal de comunicare deschis între cele două părți.

 

În contextul vizitei de lucru a premierului Viorica Dăncilă și a membrilor Guvernului României, la Bruxelles, au mai avut loc întâlniri cu Secretarul General al Consiliului, Jeppe Tranholm-Mikkelsen și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Reuniunea Colegiului Comisarilor Uniunii Europene cu guvernul statului membru care urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradițional, înaintea începerii mandatului la Președinția Consiliului UE.