Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 470/2014 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase. Hotărârea de Guvern prevede că tot traseul lemnului va fi monitorizat în timp real.

 

Întrucât realitatea din teren, în urma pilotării într-un număr de 9 județe a sistemului informatic ce urmărește trasabilitatea materialului lemnos – ”radarul pădurilor”, a demonstrat viabilitatea acestuia, pilotarea se va extinde la nivel național începând cu data de 21 septembrie urmând ca, din 8 octombrie 2014, niciun transport auto de lemn să nu poată circula fără să folosească sistemul.

 

Prin aplicarea acestei Hotărâri de Guvern și punerea în funcțiune a ”radarului pădurilor”, se vor reduce drastic tăierile ilegale din pădurile României.

 

Această măsură, coroborată cu adoptarea noului Cod Silvic, aflat în procedură parlamentară, reprezintă un pas important înspre însănătoșirea domeniului și gestionarea durabilă a patrimoniului silvic național.

 

 

Cabinet ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură