Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a avut, marți, a doua sesiune de discuții privind planul investițional pentru anul 2019 cu directorii executivi și directorii de investiții ai Administrațiilor Bazinale de Apă (ABA) din țară.

 

La întâlnire au participat directorii  ABA Someș-Tisa, ABA Mureș, ABA Banat, ABA Prut-Bârlad și ABA Crișuri, subsecretarul de stat Dan Deleanu, directorii de investiții din Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), precum și directorii de investiții din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR).

 

Participanții la întâlnire au analizat lista proiectelor care urmează să fie derulate în 2019 și finanțarea acestora din fonduri alocate de la bugetul de stat, din surse proprii, precum și fonduri europene (Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM – 2014 – 2020).

 

 “Trebuie să stabilim criteriile pe baza cărora vom finanța lucrări în cursul anului 2019. Acestea sunt ca o matrice pe care trebuie să o așezăm peste ceea ce trimiteți ministerului, cu avizul conducerii Administrației Naționale ”Apele Române”(ANAR), și mă refer aici la portofoliul de lucrări finanțate din cele trei surse: bugetul de stat, sursele proprii și fondurile europene. Totodată, directorii Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA) trebuie să trimită și portofoliul de lucrări prevăzute în Planul de Gospodărire a Apelor( PGA)”, le-a spus Ioan Deneș celor prezenți.

 

Ministrul apelor și pădurilor a subliniat faptul că lucrările trebuie să îndeplinească cât mai multe criterii din cele stabilite de specialiștii din domeniu ai MAP pentru a fi finanțate.

 

Portofoliul pe care dumneavoastră îl trimiteți către ANAR trebuie să îndeplinească niște condiții stricte: să fie studiul de fezabilitate făcut, să nu fie probleme, ca de exemplu litigii. Dacă aceste proiecte ar primi de mâine sursa de finanțare, să fie posibil să demarăm procedurile în cel mai scurt timp. Toate aceste aspecte trebuie finalizate până la 1 februarie. În curând, vom avea bugetul de stat pe 2019 și trebuie să începem procedurile”, a precizat Ioan Deneș.

 

Reamintim că ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a avut o întâlnire pe aceeași temă, luni, cu directorii administrațiilor bazinale ABA Olt, ABA Siret, ABA Jiu, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și ABA Buzău-Ialomița.