Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a prezidat marți, la Bruxelles, secțiunea referitoare la ”apa potabilă” din cadrul primului Consiliu al miniștrilor Mediului din UE organizat sub egida Președinției României la Consiliul UE. În cadrul acestei secțiuni, Consiliul a adoptat o abordare generală cu privire la propunerea de reformare a Directivei Parlamentului European și a Consiliului UE privind calitatea apei destinate consumului uman.

 

Majoritatea persoanelor care trăiesc în Uniunea Europeană beneficiază de apă potabilă de înaltă calitate. Acesta este rezultatul unei lungi tradiții de gestionare a apei în multe dintre țările noastre, însă se datorează, în mare măsură, și succesului legislației europene de mediu, precum și a finanțărilor europene. Directiva privind apa potabilă merită să fie scoasă în evidență, având în vedere că a fost concepută în mod specific pentru a ne proteja de efectele adverse ale potențialelor contaminări ale apei potabile”, a spus ministrul Ioan Deneș.

 

Potrivit ministrului, subiectul ”apa potabilă” este considerat o chestiune foarte importantă, acest lucru fiind evidențiat și de faptul că prima inițiativă cetățenească încununată de succes – „Right2Water”, din 2013, a adunat peste 1,8 milioane de semnături. În consecință, discuțiile din cadrul acestei secțiuni a Consiliului de Mediu au ținut seama de această inițiativă deosebit de importantă.

 

Ministrul apelor și pădurilor a reamintit că anul trecut, în iunie, a avut loc o dezbatere cu privire la această propunere legislativă. Au fost discutate două elemente cheie ale propunerii de reformare: materialele care intră în contact cu apa potabilă și accesul la apă potabilă. Dezbaterea a demonstrat că un număr mare de state membre sunt dispuse să stabilească standarde minime de igienă și să mențină accesul la apă în textul directivei.

 

Președinția română a depus eforturi susținute privind acest dosar și am înregistrat progrese semnificative până în prezent. Președinția română consideră că a prezentat un text de compromis și echilibrat.Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul că unii dintre dumneavoastră încă au preocupări cu privire la două chestiuni esențiale pe care le-am dezbătut deja aici, și anume consecințele punerii în aplicare a abordării bazate pe standarde minime de igienă și dacă acesta este instrumentul adecvat pentru a reglementa accesul la apă”, a afirmat ministrul Ioan Deneș. Totodată, el a făcut apel la cei prezenți în sală să nu piardă din vedere obiectivele tehnice și politice principale ale acestei propuneri, respectiv asigurarea celui mai înalt nivel de protecție a mediului și a sănătății umane împotriva efectelor adverse ale apei de băut contaminate, precum și stabilirea unor dispoziții privind accesul la apă potabilă, astfel încât cetățenii noștri să știe că s-au făcut auziți.

 

După luările de poziție ale reprezentanților Statelor Membre UE și ale comisarului pe Mediu Karmenu Vella, ministrul Ioan Deneș a apreciat pozitiv rezultatele obținute.

 

În urma sprijinului puternic arătat de majoritatea Statelor Membre concluzionez că, azi, Consiliul a adoptat o abordare generală cu privire la propunerea de reformare a Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman” a spus ministrul Ioan Deneș, la finalul secțiunii. Totodată, el a urat succes Președinției finlandeze în negocierile pe acest dosar cu Parlamentul și Comisia Europeană.

 

De asemenea, ministrul le-a mulțumit tuturor delegațiilor Statelor Membre pentru eforturile constructive depuse în vederea obținerii unui compromis, în urma reuniunii de marți.