Astăzi, la orele prânzului, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) cu specialiștii Băncii Mondiale, la sediul ministerului, unde a avut loc o întâlnire de lucru pe teme din domeniile apelor și pădurilor. Delegația MAP, compusă din secretarul de stat pentru ape Adriana Petcu și secretarul de stat pentru păduri, Daniel-Constantin Coroamă, și delegația Băncii Mondiale, au apreciat ca fiind pozitivă colaborarea dintre cele doua instituții, apreciind că relaționarea va fi la fel de bună și în viitor.

 

Avem o colaborare foarte bună cu Banca Mondială cu care derulăm proiecte și, de asemena, avem în vedere proiecte viitoare pe Directiva privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații. In acest sens, suntem deja, într-un proces de negocieri cu specialiștii dvs în ceea ce privește această directivă. De asemnea, suntem interesați de derularea unor proiecte care să aibă ca scop oprirea sau diminuarea poluării cu plastic în Marea Neagra pentru a crea, astfel, un mediu acvatic sănătos,” le-a spus secretarul de stat pentru ape, Adriana Petcu, oficialilor Băncii Mondiale.

 

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre sprijinul actual al băncii în România, despre o posibilă viitoare angajare între MAP și Banca Mondială în contextul noii Strategii de Parteneriat între State (2018-2023), în special în domeniul managementului durabil, dar și al controlului poluării apei și gestionarea integrată a litoralului în contextul economiei albastre și încurajarea cooperării regionale în bazinul Mării Negre.

 

La rândul lor, reprezentanții Băncii Mondiale au dorit să afle opiniile și sugestiile delegației române cu privire la consolidarea sprijinului acordat de Banca Mondială în sectoarele apă și silvicultură din România.

 

În ceea ce privește domeniul păduri, secretarul de stat, Daniel-Constantin Coroamă, a precizat că Ministerul Apelor și Pădurilor este interesat de derularea unor proiecte axate pe reconstrucția ecologică a terenurilor degradate și pe corectarea torenților.Totodată, demnitarul român a atins și subiecte referitoare la pădurile virgine și programul de urmărire a transabilității materialelor lemnoase.

 

MAP se află într-o procedură de cartare și identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine pentru a fi introduse în Catalogul Pădurilor Virgine. Și dacă tot vorbim despre păduri, România are implementat un Sistem Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase, care permite realizarea controlului originii lemnului, denumit SUMAL ajutându-ne la stabilirea masei lemnoase fără proveniență. Acest program se află în curs de dezvoltare, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale”, a menționat secretarul de stat pentru păduri, Daniel-Constantin Coroamă.

 

În final cele două delegații au apreciat că întâlnirea a fost una constructivă și au hotărât ca în viitor aceste ședințe de lucru să continue pentru concretizarea proiectelor comune.