Ziua Națională a Pădurilor se sărbătorește, începând cu 2017, la data de 25 martie. Suprafaţa totală a fondului forestier naţional al României este de 6.565 mii ha şi reprezintă 27,5% din suprafaţa ţării. Media europeană este de 32%.

 

România are una din cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa. La finalul anului 2018, a fost publicat pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Astfel, la data de 24 octombrie 2018, în Catalog era înscrisă o suprafață totală de 5.898,92 ha de păduri virgine și 15.192,6 ha de păduri cvasivirgine. În ultimii doi ani au fost introduse în catalog  alte 3.330 ha de păduri virgine și 4.867 ha de păduri cvasivirgine.

 

Conservarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul  Apelor și Pădurilor. În acest sens, la nivelul autorității de stat s-au făcut pași importanți în vederea finalizării procesului de identificare și cartare a pădurilor virgine/cvasivirgine din România precum și în direcția includerii pădurilor calificate în Catalogul Național. De asemenea, alte 17.000 ha de pădure de fag (care nu sunt incluse încă în catalogul național), au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

La mulți ani, pădurilor României!