Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a inspectat astăzi zona Copșa Mică, din județul Sibiu, acolo unde Regia Națională a Pădurilor-Romsilva derulează un proiect de reconstrucție ecologică.
La acțiune au participat secretarul de stat pentru păduri, Daniel-Constantin Coroamă, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, consilierul personal al ministrului pentru păduri, Ciprian Muscă. Din partea autorităților locale au fost prezenți prefectul județului Sibiu, Adela Maria Muntean, directorul Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj, senatorul de Sibiu, Viorel Arcaș, precum și locuitori din zonă.
Cu acest prilej a avut loc o acțiune de plantare a 400 de puieți de stejar, frasin și paltin, pe 500 de metri pătrați, o completare a unei zone silvice pe care puieții plantați anterior nu s-au prins. Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, le-a arătat celor prezenți o broșură editată de Direcția Silvică Sibiu, în care sunt prezentate imagini ale zonei Copșa Mică de la începutul anilor 2000, și, comparativ, imagini din 2019, cu terenurile deja regenerate. Ministrul le-a spus celor prezenți că acesta este un exemplu elocvent al modului în care activitatea umană „a bombardat mediul” cu agenți poluatori, respectiv pulberi de metale grele.
Totodată, ministrul a subliniat faptul că dezastrul ecologic de la Copșa Mică trebuie să constituie un exemplu negativ, pe care omul trebuie să îl ia serios în seamă, astfel încât activitatea economică, cea industrială, să fie desfășurată într-un mod prietenos cu mediul înconjurător.
Poluarea din zona Copșa Mică a fost cauzată, în principal, de activitatea industrială cu profil chimic și de metalurgia neferoasă din perioada 1939 – 2008, de poluarea cu dioxid de sulf și pulberi de metale grele. Urmarea a fost uscarea totală a vegetației forestiere pe 254 ha și degradarea puternică a terenurilor pe o suprafață de aproximativ 10.000 ha.
Pentru refacerea zonei, până în prezent, Romsilva a plantat specii forestiere pe 802 ha de terenuri afectate de poluare, din zona localității Copșa Mică, din care 254 ha în pădurile intens degradate, iar pe 548 ha s-au constituit perimetre de ameliorare.
Până în prezent au fost plantați peste cinci milioane puieți, valoarea lucrărilor de reconstrucție ecologică ajungând la 1,25 milioane de euro.
Aceste lucrări de reconstrucție ecologică din zona Copșa Mică nu au presupus doar plantarea de puieți forestier, ci și executarea unor lucrări complexe de stabilizare a terenurilor și de ameliorare a solurilor.