Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a fost prezent miercuri la festivitatea de deschidere a Concursului profesional „Cel mai bun pădurar” – ediția 2019. Evenimentul se desfășoară până joi, 10 octombrie, la Vidraru, pe raza Direcției Silvice Argeș.

 

La această ediţie participă trei pădurari din partea Asociaţiei Administratorilor de Păduri, un pădurar din partea Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare ȋn Silvicultură „Marin Drăcea”, trei pădurari din partea Agenţiei Moldsilva, din Republica Molodova, și câte un pădurar de la cele 41 de direcții silvice județene ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

 

Principalele obiective  ale concursului sunt:

-cunoaşterea, însuşirea şi aplicarea strategiei Regiei Naţionale a Pădurilor –Romsilva şi a Ministerului Apelor și Pădurilor în domeniul silviculturii, în condiţiile specifice economiei de piaţă, a legislaţiei în vigoare, a normelor tehnice şi instrucţiunilor cu privire la gestionarea durabilă a pădurilor;

 

-stimularea interesului pădurarilor pentru continuarea şi aprofundarea studiului individual, în vederea aplicării în activitatea de producţie a celor mai noi cunoştinţe de specialitate, precum şi pentru ridicarea nivelului de pregătire profesională, pentru formarea şi dezvoltarea  gândirii economice, cunoaşterea şi respectarea normelor de protecţie şi securitate a muncii;

 

-cultivarea dragostei şi respectului pentru meseria de pădurar, creşterea răspunderii în muncă, pentru realizarea sarcinilor profesionale, întărirea ordinii şi disciplinei de producţie;

 

-extinderea şi generalizarea experienţei valoroase şi a metodelor avansate de muncă recunoscute sub aspectul eficienţei lor.

 

Probele care vor fi parcurse de pădurarii înscriși în concurs sunt:

 

– proba teoretică, constând într-un test grilă cu 30 de întrebări din principalele domenii de activitate specifice meseriei de pădurar;

– recunoaşterea speciilor forestiere, a speciilor de vânat, precum şi a principalelor specii de dăunători ai pădurilor;

– sortarea şi determinarea volumului buştenilor prin măsurători şi calcule specifice;

– întocmirea unui act de contravenţie/infracţiune şi a unui proces verbal de reţinere, în vederea confiscării, a materialului lemnos, de provenienţă ilegală;

– utilizarea aplicaţiei SUMAL prin simularea introducerii datelor ȋn sistemul integrat de urmărire a trasabilităţii lemnului.

 

Ministrul  apelor și pădurilor a felicitat pe directorul general al RNP-Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, și pe directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, pentru modul în care au organizat acest concurs și a apreciat faptul că astfel de manifestări contribuie la pregătirea profesională continuă a personalului silvic.

 

În cuvântul său de deschidere, demnitarul le-a propus celor prezenți să țină un moment de reculegere în memoria colegilor lor care și-au pierdut viața în 2019, în timp ce își exercitau meseria de pădurar, și cărora, în semn de respect, în mod simbolic li se atribuie titlul de „pădurarul anului”.

 

Ioan Deneș a subliniat din nou ideea că profesia de pădurar este una dintre cele mai frumoase, dar și periculoase profesii și le-a comunicat celor prezenți că în Parlament, în acest moment, se află spre aprobare Statutul Personalului Silvic. În opinia ministrului, prin această lege pădurarilor li se acordă îndreptățit anumite drepturi, care se referă atât la ceea ce privește siguranța lor, cât și la recunoașterea faptului că exercită o meserie grea și riscantă, în condiții dificile de mediu, relief etc.

 

 În încheiere, ministrul le-a urat succes tuturor participanților la concurs.

 

La începtul vizitei de lucru efectuate în județul Argeș, ministrul apelor și pădurilor s-a întâlnit, la Pitești, la sediul Consiliului Județean cu președintele acestei instituții, Dan Manu, și prefectul județului Argeș, Emilian Dragnea, cu care a discutat despre obiective investiționale ale Ministerului Apelor și Pădurilor derulate pe raza acestui județ.

 

De asemenea, la festivitatea de deschidere a concursului „Cel mai bun pădurar”, ministrul apelor și pădurilor a fost însoțit de prefectul județului, Emilian Dragnea.