În perioada 17-18 decembrie 2019, la Budapesta, Ungaria, s-a desfășurat cea de-a 16-a întâlnire a Grupului Director pentru Axa Prioritară 5(PA5) privind Managementul Riscurilor de Mediu, din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, (SUERD),  finanțat prin Programul Transnațional „Dunărea”, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria.

În cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, România, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, asigură co-coordonarea Axei prioritare 5 (AP 5) – Managementul riscurilor de mediu împreună cu Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria.

Membrii Grupului Director au analizat activitățile recente ale AP 5 din SUERD, precum și starea actuală a procesului de revizuire a Planului de acțiune al Strategiei. De asemenea, s-a discutat despre introducerea conceptului și a planului de activitate al Grupului de Lucru pentru Managementul Dezastrelor.

     O temă importantă care a fost prezentată s-a referit la cooperarea cu diferiți parteneri și organizații (Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea-ICPDR, Convenția Carpaților-Carpathian Convention, Parteneriatul Global pentru Apă-GWP, Joint Research Centre-JRC, Comisia Internațională a bazinului râului Sava-ISRBC), precum și rezultatele proiectelor finalizate sau în derulare în cadrul Programului Transnațional Dunărea (DTP), proiecte care abordează obiectivele Axei Prioritare 5 a SUERD.

Cu această ocazie, reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române ”, în calitate de lider de proiect, au prezentat proiectul Danube Floodplain.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este partener în cadrul proiectului internațional „Danube Floodplain” – Reducing the flood risk through floodplain restoration along the Danube River and tributaries/Reducerea riscului la inundații prin restaurarea luncilor inundabile din lungul fluviului Dunărea, care a început la 1 iunie 2018, va dura 2,5 ani și implică 23 parteneri din 10 țări din bazinul fluviului Dunărea.

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea gestionării transnaționale a apei și prevenirea riscului de inundații, maximizând beneficiile pentru conservarea biodiversității.

Obiectivul specific al proiectului este consolidarea gestionării transnaționale a apei și prevenirea riscului de inundații prin restaurarea zonelor inundabile, combinarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor clasice și verzi, măsuri de retenție naturală și implicarea tuturor părților interesate în gestionarea acestui risc.

Proiectul Danube Floodplain este prezentat și în broșura „Povești de succes – 2017-2019- Strategia UE pentru zonele prioritare ale regiunii Dunării”, întocmită de AP4 și AP 5 din SUERD. Scopul este acela de a contribui la schimbul de cunoștințe și accesarea rezultatelor, utilizarea acestor informații ca bază de date în vederea îmbunătățirii calității apelor și a gestionării riscurilor de mediu din regiunea Dunării.

Pe parcursul celei de a 16-a întâlniri a Grupului Director pentru AP 5 privind Managementul Riscurilor de Mediu, din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării s-a discutat și despre acțiunile viitoare ale tuturor părților implicate. Au fost prezentate idei referitoare la posibile proiecte de promovat în AP 5, reducerea poluării cu materiale plastice pe apele care se varsă în fluviul Dunărea, evitarea gestionării problemei deșeurilor ca fiind una locală, ci ca o problemă generală, având în vedere că trebuie urmărită și îmbunătățită calitatea apei, mai ales în contextul schimbărilor climatice. De asemenea, trebuie avută în vedere revizuirea politicilor legate de secetă  și lipsa apei în lumina schimbărilor climatice, impactul agriculturii asupra apei, rolul infrastructurii ecologice, revizuirea hărților de risc de inundații și pericolul de inundații  în  bazinul hidrografic al Dunării etc.

Totodată, a fost abordată tema oportunităților viitoare de cooperare: reducerea riscului în caz de catastrofe (inclusiv în ceea ce privește modalitatea de comunicare),   strategii economice, implicarea și educarea tinerilor.

 

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii:

www.interreg-danube.eu/danube-floodplain  

 

Contact: Carmen Dobre,  carmen.dobre@map.gov.ro