Ref: Ministrul Adriana PETCU la secțiunile II și III ale reuniunii Consiliului Informal de Mediu (Malta)
Ministrul Apelor și Pădurilor Adriana PETCU participă, astăzi, 26 aprilie, la secțiunile II și III ale reuniunii Consiliului Informal de Mediu. Dezbaterile de azi au avut ca teme deșeurile marine și noua strategie privind plasticul în contextul economiei circulare extinse, precum și oceanele: interfața dintre politica climatică și politica de mediu. Ministrul Adriana PETCU a avut intervenții extinse în ambele secțiuni.
„Efectele negative ale schimbărilor climatice pot fi văzute asupra ecosistemelor marine. În prezent, este clar că nu putem avea o creştere economică a activităţilor maritime fără a acorda considerația necesară acestor ecosisteme. Integrarea politicilor de mediu şi schimbări climatice va reprezenta un aspect cheie în viitorul apropiat. Fără a lua în considerare efectele schimbărilor climatice putem pune în pericol durabilitatea activităţilor maritime, care sunt dependente de ecosistemele marine şi costiere. Directiva Cadru Strategia Marină ne oferă oportunitatea de a implementa complet politicile și legislația UE în domeniul mediului marin. De asemenea, credem că Programul de măsuri referitor la Strategia Cadru ar trebui să cuprindă acțiuni destinate combaterii efectelor schimbărilor climatice, în vederea obținerii unei stări bune a apei, până în anul 2020”, a subliniat, în alocuțiunea sa, ministrul Apelor și Pădurilor.
Pentru a depăși provocările din mediul marin, România susține inițiativa Blue Growth (Creșterea Albastră). „Din acest motiv este imperativ necesar să aplicăm o nouă abordare cu privire la mediul marin. Această abordare ar trebui să aibă ca rezultat dezvoltarea mediului marin, în limitele sale naturale. Planificarea şi gestionarea adecvată sunt necesare în vederea asigurării protecţiei mediului marin şi pentru a maximiza beneficiile socio-economice durabile”, a accentuat ministrul Adriana PETCU.
La secțiunea dedicată problematicii deșeurilor marine, ministrul Apelor și Pădurilor a subliniat faptul că acest tip de deșeuri „reprezintă una din presiunile cu care ne confruntăm în eforturile noastre de a proteja mediul marin. În acest sens, plasticul este principala amenințare, având în vedere capacitatea lui de a pluti și de a ajunge, adesea, în mediul marin. Aceasta este o problemă de gestionare necorespunzătoare a deşeurilor pe mări şi pe uscat. România, ca şi alte state membre, este în proces de implementare a Directivei Cadru privind Strategia Marină în vederea atingerii unei stări bune a mediului până în 2020. Una din măsurile pentru atingerea acestei ţinte se referă la deşeurile marine, cu accent pe plastic şi micro-plastic. Pentru a putea atinge această ţintă, România s-a angajat să reducă deşeurile generate în zona costieră şi în marea teritorială.”
Cu privire la acest aspect, ministrul Apelor și Pădurilor a informat participanții că în cadrul Convenţiei pentru protecţia Mării Negre împotriva poluării a fost realizată o strategie ce se referă la combaterea deşeurilor marine, iar cele şase ţări riverane fac eforturi să implementeze această strategie.
După încheierea lucrărilor Consiliului Informal de Mediu, ministrul Adriana PETCU va participa, tot în Malta, la întâlnirea ministerială a Uniunii Europene pentru Mediterana, privind apa, eveniment ce are loc joi, 27 aprilie.
Reuniunile sunt organizate de Malta, în calitate de stat care deține Președinția actuală a Uniunii Europene.
DIRECȚIA DE COMUNICARE