SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
- Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre, din 10.05.2017, ora 06.00
RÂURI:
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş, Gilort, Olt (cu excepţia Olteţului inferior), Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret (fără Bârlad şi cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Bistriţei) şi numai prin propagare pe râul Prut şi pe cursul mijlociu şi inferior al Someşului.
Creşteri izolate de debite ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval s-au mai produs în bazinul Motrului şi în Dobrogea.
Pe râurile din bazinul Bârladului şi pe afluenţii Prutului debitele au fost relativ staţionare, iar pe celelalte râuri, în general, în scădere.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENŢIE râurile la s.h.: Pesceana – Suteşti (250+51)- jud. VL, Râul Domnei – Ciumeşti (200+2)- jud. AG şi Râul Târgului – Pişcani (100)- jud. AG.
Debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale următoarelor râuri: Mureş, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova, Buzău şi pe cursurile inferioare ale râurilor: Someş, Bistriţa, Trotuş şi Putna. Pe celelalte râuri debitele vor fi, în general, în scădere.
Se menţine ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 17 din 08.05.2017.
DUNARE:
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09 – 10.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 6800 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Corabia şi în creştere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (6800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr.Măgurele şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.
- Situaţia meteorologică în intervalul 09.05.2017, ora 08.00 – 10.05.2017, ora 06.00
A.N.M. a emis o actualizare INFORMARE Meteorologică, valabilă în intervalul 09.05.2017, ora 12:00 – 11.05.2017, ora 09:00, vizând ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte la munte, conform căreia:
– Începând din după-amiaza zilei de marţi (9 mai) şi până în a doua parte a zilei de miercuri (10 mai), temporar va mai ploua, pe arii relativ extinse în sud şi sud-est şi local în centrul ţării, iar în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, îndeosebi la altitudini mari, se vor semnala precipitaţii mixte.
Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi perioade de timp în care vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi punctiform 25…30 l/mp.
În intervalul menţionat, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, iar în cursul dimineţilor, în special a celei de joi (11 mai), se va produce brumă local în nord-vest, centru şi nord şi pe spaţii mai restrânse în restul teritoriului, cu precădere în zonele deluroase.
Această INFORMARE Meteorologică a fost transmisă de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi către toate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale ţării.
În ţara, vremea a continuat să se răcească, chiar accentuat în sud, în est şi local în centru, înregistrându-se astfel, la nivelul întregii ţări, valori termice cu mult mai coborâte decât mediile climatologic specifice acestei date din an. În regiunile extracarpatice, precum şi în cele centrale, cerul a fost mai mult noros şi temporar a plouat. Ploile au fost mai ales sub formă de aversă, iar în prima parte a intervalului, pe arii restrânse au fost însoțite de descărcări electrice, în special în sudul teritoriului. Până la ora încheierii prezentului raport, cantitățile de apă au depășit local 15 l/mp în nordul Olteniei și în nord-vestul Munteniei, cumulându-se până la 47 l/mp la Râmnicu Vâlcea. În judeţul Teleorman, punctiform au fost consemnate căderi de grindină. A nins în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, cu precădere la altitudini mari. În vestul şi nord-vestul teritoriului, înnorările au fost temporare și doar cu totul izolat a plouat slab. Vântul a suflat slab şi moderat, însă pentru scurte intervale de timp a prezentat unele intensificări, ziua, în majoritatea regiunilor precum şi la munte, îndeosebi pe creste. Temperaturile maxime s-au încadrat între 8 grade la Rădăuţi şi 22 de grade la Calafat şi Drobeta-Turnu Severin, iar la ora 06 erau 0 grade la Satu Mare, Baia Mare şi Târgu Lăpuş şi 11 grade la Turnu Măgurele, Caracal şi Calafat. Stratul de zăpadă mai era prezent doar la altitudini mai mari de 1800 m, cu grosimi de până la 53 cm (Bâlea-Lac). Spre sfârşitul intervalului, pe spaţii mici, în nord-vestul ţării s-a semnalat brumă.
Observaţii: În intervalul de diagnoză au fost în vigoare 6 atenţionări cod galben de fenomene meteorologice periculoase, emise după cum urmează: 4 atenţionări emise de către SRPV Craiova, 1 atenţionare emisă de SRPV Constanţa şi 1 atenţionare emisă de CNPM pentru Muntenia.
La Bucureşti, valorile de temperatură diurne au continuat să scadă faţă de zilele anterioare, caraterizând astfel o vreme mult mai rece decât în mod normal pentru sfârşitul primei decade a lunii mai. Cerul a fost înnorat în cea mai mare parte a intervalului şi a plouat slab în a doua parte a nopţii, iar trecător, în unele cartiere şi în orele serii. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 16 grade la Afumaţi şi Băneasa şi 17 grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 7 grade la Băneasa, 8 grade la Afumați şi 9 grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 10.05.2017, ora 08.00 – 11.05.2017, ora 08.00
În ţara, vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 grade în depresiuni şi 19 grade în Oltenia, iar cele minime între 0 şi 7 grade, mai coborâte în depresiuni, dar şi mai ridicate pe litoral. Cerul va fi temporar noros şi mai ales în prima parte a zilei pe arii restrânse va ploua slab în estul, sud-estul şi în centrul teritoriului. În zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, în special la altitudini mari, precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, iar pe parcursul zilei, trecător şi în celelalte regiuni. Noaptea se va produce brumă, local în nord-vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele deluroase din rest. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.
La Bucureşti, vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată din an. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a intervalului, când trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă va fi de 3…5 grade.
II. CALITATEA APELOR
1.1. Pe fluviul Dunarea
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
1.2. Pe râurile interioare
ABA Mureş informează că în data de 09.05.2017, a fost sesizat un posibil eveniment de poluare în localitatea Sânmartinu de Câmpie, judeţul Mureş.
În urma deplasării şi a investigaţiilor, s-au observat doar urme de ape uzate-menajere pe vegetaţia rigolei, aproximativ la 30 m de confluenţa cu râul Comlod.
Personalul de specialitate din cadrul SGA Mureş, se va deplasa în data de 10.05.2017, în localitate pentru a depista cauza şi posibilii responsabili.
1.3. Pe Marea Neagra
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
III. CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă şi informare pentru O3 (ozon) şi ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).
- În domeniul solului şi vegetaţiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că, pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite.Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
Direcţia de Comunicare