RAPORT HIDRO-METEO 14.05.2017, ora 08.00 15.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 15.05.2017, ora 06.00

RÂURI: Debitele au fost în creştere din cauza precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, cursurile mijlocii şi inferioare ale Argeşului, Ialomiţei, cursul superior al Jiului, cursurile superioare ale râurilor din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Moldova (exceptând cursul superior al Buzăului) şi râurile din Dobrogea unde au fost în scădere.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crişul Negru, Bega, Timiş, Cibin, Calmăţui, Vedea, Argeş, Suceava, Moldova, Bârlad, Bahlui, în bazinul mijlociu şi inferior al Trotuşului, pe cursurile inferioare ale Ialomiței și Prahovei şi pe râurile din Dobrogea.

Se situează peste:

COTELE DE ATENȚIE râurile la staţiile hidrometrice: Tur – Călineşti Oaş (350+30)-jud. SM, Vaslui – Codăeşti (400+55)-jud. VS şi Dobrovăţ – Codăeşti (400+16)-jud. VS.

În interval s-au situat peste:

COTA DE PERICOL râul Tutova – Puieşti (340+6)-jud. VS;

COTA DE ATENŢIE râul Bucuresci – Bucuresci (200+34)-jud. HD, Holod – Holod (300+7)-jud. BH, Elan – D. Cantemir (100+6)-jud. VS.

În interval au fost emise 1 AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și 4 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

 

Debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursul superior al Oltului, cursurile mijlocii şi inferioare ale: Someşului, Mureşului, Argeşului, Buzăului, cursurile inferioare ale: Turului, Crasnei, Barcăului, Crişurilor, Begăi, Timişului, Sucevei, Moldovei, Bistriţei, Trotuşului, Putnei, Rm. Sărat şi Bârladului şi relativ staţionare pe Siret, bazinul Prutului şi cursul superior al Bârladului.

Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere.

Sunt posibile mici creşteri pe râurile mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor slabe cantitativ, prognozate.

 

DUNARE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14.05.2017 – 15.05.2017 a fost în creştere, având valoarea de 6600 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creștere pe sectorul Giurgiu –  Tulcea.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (6600 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia­ – Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi –  Tulcea.

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 14.05.2017, ora 08.00 – 15.05.2017, ora 06.00

 

A.N.M. a emis o actualizare INFORMARE Meteorologică, valabilă în intervalul 14.05.2017, ora 10:00 – 14.05.2017, ora 21:00, vizând instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, conform căreia:

– În special în după-amiaza şi în primele ore ale serii de duminică, 14 mai, vor mai fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, îndeosebi în zonele de deal şi de munte, precum şi în regiunile centrale, nord-estice şi local în cele sudice.

Se vor semnala averse ce pot avea caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi pe spaţii mici căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…35 l/mp.

 

Această INFORMARE Meteorologică a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situații al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenția Naţională de Îmbunătăţiri Funciare și către toate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale ţării.

 

În ţară, vremea a fost în general instabilă, iar valorile termice diurne au crescut ușor în vestul și sud-vestul țării față de cele din ziua precedentă, dar în rest au scăzut, chiar cu 10…11 grade Celsius în nord-est. Cerul a fost variabil în Banat și Crișana și mai mult noros în Moldova, unde local a plouat slab. În regiunile centrale, sudice și la munte, temporar înnorările au fost accentuate și îndeosebi după-amiaza și seara s-au semnalat averse și descărcări electrice. Ploile au avut și caracter torențial, iar cantitățile de apă au depășit pe arii restrânse 15 l/mp și punctiform 30 l/mp în Transilvania și Muntenia. În cursul nopții, aria ploilor a fost în restrângere și în diminuare. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane și în estul și sud-vestul țării, dar de scurtă durată și în timpul ploilor. Temperaturile maxime s-au încadrat între 12 grade Celsius la Cotnari și 27 de grade Celsius la Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Craiova, Slatina, Caracal, Bechet, Turnu Măgurele și Alexandria, iar la ora 06.00 se înregistrau între 4 grade Celsius la Miercurea Ciuc și 16 grade Celsius la Drobeta-Turnu Severin. Cu totul izolat, în nord-vestul teritoriului a fost ceață.

OBSERVAȚII – Începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 19 atenționări cod galben, pentru fenomene meteorologice periculoase imediate, emise după cum urmează: 7 de SRPV Sibiu, 6 de CNPM pentru Muntenia, 3 de SRPV Cluj- Napoca și câte una de SRPV Timișoara, SRPV  Craiova și SRPV Constanța.

La Bucureşti, vremea a fost ușor instabilă, iar valorile termice au fost apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Cerul a fost temporar noros, iar după-amiaza s-au semnalat averse slabe, însoțite de descărcări electrice. Vântul a suflat slab și moderat. Temperaratura maximă, ușor mai scăzută față de cea din ziua precedentă a fost de 23 de grade Celsius la Afumați, 24 de grade Celsius la stația meteo Băneasa și 25 de grade Celsius la Filaret, iar la ora 06.00 se înregistrau 11 grade Celsius în Băneasa, 12 grade Celsius la Afumați și 13 grade Celsius la Filaret.

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 15.05.2017, ora 08.00 – 16.05.2017, ora 08.00

În ţara, vremea va fi ușor instabilă, iar valorile termice vor fi apropiate de cele normale în această perioadă. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 25 de grade Celsius, iar cele minime între 2 și 13 grade Celsius. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare, dar numai izolat vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice, îndeosebi în sudul țării, la deal și la munte, cu precădere după-amiază. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări, mai ales în regiunile estice. În zonele joase de relief vor fi condiții de ceață, în special spre sfârșitul nopții.

La Bucureşti, cerul va fi temporar noros, favorabil, trecător, ploii de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade Celsius, iar cea minimă de 10…12 grade Celsius.

 

 

II.     CALITATEA APELOR

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.    CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

GNM, Comisariatul Judeţean Dâmboviţa informează că în data de 14.05.2017 s-a produs o poluare accidentală cu aproximativ 300 l apă sărată şi 250 l ţiţei, deversaţi în canalul colector al apelor pluviale Romsilva, Gura Ocniţei, judeţul Dâmboviţa, afectând o suprafaţă de aprox 200 mp, teren proprietate publică (vale locală preluare ape pluviale din pădure).

S-a remediat avaria prin montarea unei şarniere, urmând a se începe lucrări de ecologizare a terenului.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 

 

 

DIRECTIA DE COMUNICARE