SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 16.05.2017, ora 7.00
RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând Prutul, Siretul, bazinele inferioare ale Someșului, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, cursul superior al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei, Buzăului și Bârladului, unde au fost în creștere prin propagare. Pe râurile din Dobrogea debitele au fost staționare.
Mici creșteri de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă înregistrate.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş, Crişul Negru, Argeş inferior, Siret, Suceava, Moldova, Tazlău, Buzău, Bârlad, Elan, cursul superior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.
În interval s-au situat peste:
–COTA DE ATENŢIE râul Tur la stația hidrometrică Turulung (360+2) – jud. SM.
–COTA DE INUNDAȚIE râul Tur la staţia hidrometrică Micula (310+4) – jud. SM.
Debitele vor fi în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Cerna, Jiu, bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului, Oltului, bazinul superior al Argeșului și numai prin propagare pe Prut, Siret, pe cursurile inferioare ale Sucevei, Moldovei, Buzăului și Bârladului. Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinul inferior al Mureșului și râurile din Dobrogea, unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai importante de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte din sud-vestul și centrul țării datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.05.2017 – 16.05.2017 a fost staționar, având valoarea de 6600 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere la Gruia şi pe sectorul Olteniţa – Galaţi, în scădere pe sectorul Calafat – Giurgiu şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.
Începand de astazi a intrat în faza I-a de aparare sectorul de dig Filipoiu din I.M.B (jud Brăila)
- Situaţia meteorologică în intervalul 15.05.2017, ora 8.00 – 16.05.2017, ora 6.00
ÎN ŢARĂ
Vremea s-a răcit uşor faţă de ziua precedentă în Oltenia şi Muntenia, dar în restul teritoriului valorile termice au marcat o creştere. Cerul a fost variabil, cu unele înnorări în zona de munte şi în regiunile sudice, unde au fost averse slabe, pe arii restrânse, iar cu totul izolat, în Oltenia, s-au semnalat descărăcări electrice. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări trecătoare în zona de munte şi în est. Temperaturile maxime s-au încadrat între 18 grade la Întorsura Buzăului şi Cotnari și 27 de grade la Băile Herculane, iar la ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 4 grade la Miercurea Ciuc și 15 grade la Alexandria, Craiova, Drăgășani, Drobeta Turnu-Severin, Gura Portiței, Râmnicu Vâlcea, Roșiori de Vede, Turnu Mâgurele și Târgu Jiu.
LA BUCUREŞTI
Vremea s-a răcit uşor faţă de ziua precedentă. Cerul a fost variabil, cu înnorări trecătoare, iar vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 22 de grade la toate staţiile meteorologice, iar la ora 06 se înregistrau 8 grade la Băneasa și 11 grade la Filaret și Afumați.
- Prognoza meteorologică în intervalul 16.05.2017, ora 8.00 – 17.05.2017, ora 8.00
ÎN ŢARĂ
Vremea va fi în general instabilă. În sud-vestul și centrul țării, dar și în zonele de deal și de munte, vor fi înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. Pe spații mici, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp și punctiform 25 l/mp și vor fi posibile căderi de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, îndeosebi seara și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 25 de grade, iar cele minime între 5 și 15 grade.
LA BUCUREŞTI
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și noaptea, când vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade.
- Buletin nivometeorologic valabil pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) emis pentru perioada 15 mai 2017, ora 21 – 18 mai 2017, ora 21
În ultimele în general instabilă. Cerul a prezentat înnorări temporar accentuate şi pe arii extinse a plouat sub formă de aversă; trecător, pe creste, au fost şi precipitaţii mixte. Vântul a suflat moderat, cu intensificări de peste 60 km/h în zonele înalte şi 95 km/h pe creste. Zăpada s-a topit, astfel încât astăzi, la ora 15, stratul de zăpadă măsura 40 cm la Bâlea-Lac şi 20 cm la Vârfu Omu. Sub 1800 m nu se mai întâlneşte zăpadă decât pe firul văilor aflate la altitudini superioare.
EVOLUŢIA VREMII ÎN INTERVALUL 15.05.2017, ora 21 – 18.05.2017, ora 21:
INTERVALUL 15.05.2017, ora 21 – 16.05.2017, ora 21:
Vremea va fi în general instabilă. Cerul va fi variabil, temporar noros începând de după-amiaza, când local se vor semnala averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice şi izolat de grindină. Izolat, mai ales la munte, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare. Local se va semnala ceaţă.
Peste 1800 m: temperaturi minime: -2 la 3 gr.C; temperaturi maxime: 6 la 10 gr.C;
Sub 1800 m: temperaturi minime: 3 la 7 gr.C; temperaturi maxime: 10 la 15 gr.C ;
Vântul la altitudinea de 2500 m: din sector nord-vestic, cu viteze de 30-40 km/h ;
Izoterma 0 grade: coboară de la 3000 la 2500 m ;
Izoterma de -10 grade: coboară de la 4800 la 4300 m.
INTERVALUL 16.05.2017, ora 21 – 18.05.2017, ora 21:
Vremea va fi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări temporare după-amiaza şi seara, când pe arii restrânse se vor semnala averse de ploaie, însoțite și de descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale. Se va semnala ceaţă.
Peste 1800 m: temperaturi minime: -4 la 0 gr.C; temperaturi maxime: 2 la 8 gr.C ;
Sub 1800 m: temperaturi minime: 0 la 5 gr.C; temperaturi maxime: 8 la 14 gr.C;
Izoterma 0 grade: urcă de la 2500 la 3000 m ;
Izoterma de -10 grade: urcă de la 4300 la 4500 m .
STABILITATEA şi EVOLUŢIA STRATULUI de ZĂPADĂ:
Zăpada va continua să se topească, astfel încât stratul va deveni discontinuu. Izolat, din zonele adăpostite unde au rămas depozite mai mari de zăpadă, se mai pot desprinde bulgări sau bucăţi de zăpadă umedă.
- CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- În domeniul solului şi vegetaţiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menționăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare și nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
Direcţia de Comunicare