RAPORT HIDRO-METEO 21.05.2017, ora 08.00 22.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 22.05.2017, ora 07.00

RÂURI

Debitele au fost în în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, bazinele superioare ale Turului, Trotuşului, Bârladului, pe afluenţii din bazinele mijlocii şi inferioare ale Moldovei, Bistriţei, Jijiei şi numai prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Timișului, Jiului, Vedei, Argeşului, Ialomiţei şi Prutului.

Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Someșul Mic, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele mijlocii și inferioare ale Mureșului şi Oltului, bazinele superioare ale râurilor: Timiș, Jiu, Vedea, Argeș și Ialomița debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri, relativ staționare.

În interval s-a emis o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului şi Prutului şi pe cursurile inferioare ale râurilor: Timiş, Argeş, Ialomiţa, Moldova, Bistriţa, Trotuş şi Jijia.

Pe râurile din Dobrogea debitele vor fi staţionare, iar pe celelalte râuri, în general, în scădere.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.05 – 22.05.2017 a fost staţionar, având valoarea de 6000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5900 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia –  Bechet şi Olteniţa – Tulcea şi staţionare pe sectorul Corabia – Giurgiu.

 

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 21.05.2017, ora 08.00 – 22.05.2017, ora 06.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea s-a meținut în general instabilă, iar în sud-estul teritoriului valorile termice diurne s-au situat sub mediile multianuale. În primele ore ale zilei cerul a fost variabil, apoi înnorările s-au accentuat, la început în regiunile sud-estice, apoi, treptat, și în rest. S-au semnalat averse, însoțite și de descărcări electrice în Dobrogea, Moldova, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Muntenia și izolat în celelalte regiuni. Pe platoul Bucegi, trecător s-au semnalat precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în județul Constanța au fost consemnate căderi de grindină. Cantitățile de apă au depășit izolat 15 l/mp. Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în estul, sud-estul și local în centrul țării, temporar cu viteze de până la 55 km/h, izolat peste 65 km/h, având, trecător, aspect de vijelie pe raza localității Tecuci – județul Galați. Temperaturile maxime s-au încadrat între 15 grade Celsius la Sulina și 27 de grade Celsius la Calafat, Drobeta Turnu-Severin, Jimbolia, Gurahonț, Sânnicolau Mare și Băile Herculane. La ora 06.00 se înregistrau valori termice cuprinse între 9 grade la Întorsura Buzăului și 17 grade la Calafat. Dimineață, în zonele joase din centrul țării, izolat s-a semnalat ceaţă.

Observații – Începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 9 de atenționări cod galben, pentru fenomene meteorologice periculoase imediate, emise după cum urmează: trei de  SRPV Bacău, două de SRPV Cluj, două de SRPV  Constanța, una de CNPM București pentru Muntenia și una de SRPV  Sibiu.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost în general frumoasă, iar valorile termice au fost apropiate de mediile multianuale. Cerul a fost variabil, cu unele înnorări în cursul nopții, când în unele cartiere, trecător, a plouat slab.  Vântul a sufla slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 23 de grade Celsius la Afumați și Băneasa și 25 de grade Celsius la Filaret. La ora 06.00 se înregistrau 11 grade la Băneasa și 12 grade la Afumați și Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 22.05.2017, ora 08.00 – 23.05.2017, ora 08.00

 

ÎN ŢARĂ

Valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, în special în regiunile sud-estice precum și în zonele montane și submontane, unde local se vor semnala averse și descărcări electrice. Cu totul izolat, cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 17…19 grade Celsius pe litoral şi 27…28 de grade în Oltenia, iar cele minime în general, între 4 şi 14 grade Celsius.

 

 

LA BUCUREŞTI

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în special în prima parte a zilei când trecător se vor semnala ploi de scurtă durată și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar cea minimă de 11…12 grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească.

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în data de 18.05.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).

Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională și europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.

 

APM Giurgiu informează despre un incendiu în desfăşurare la un depozit de mase plastice, în zona localităţii Mihăileşti, jud Giurgiu, în data de 21.05.2017, ora 19.45. APM Giurgiu a trimis autolaboratorul şi personal pentru determinări calitate aer. A fost anunţată şi GNM CJ Giurgiu. Se va reveni cu informaţii suplimentare.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

 

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 20.05.2017-21.05.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

               Directia de Comunicare