RAPORT HIDRO-METEO 22.05.2017, ora 08.00 23.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 23.05.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, cursul superior şi mijlociu al Prutului şi cursul inferior al Bârladului unde au fost în scădere.

Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mici în bazinele hidrografice: Crasna, Motru, Putna, Rm. Sărat şi izolat în bazinele: Bistriţa, Jijia şi Bârlad.

În interval s-a emis o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general staţionare.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22.05 – 23.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 5800 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Oltenița – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Giurgiu.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5600 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia –  Calafat şi Vadu Oii – Tulcea, în creştere pe sectorul Bechet – Olteniţa şi relativ staţionare  pe sectorul Călăraşi – Hârşova.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 22.05.2017, ora 08.00 – 23.05.2017, ora 06.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea s-a încălzit, față de ziua precedentă, în majoritatea regiunilor. Manifestări specifice instabilității atmosferice, respectiv averse și descărcări electrice, au fost, îndeosebi după-amiază și la începutul nopții, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și pe arii restrânse în Oltenia. Doar izolat, în sudul și sud-estul țării, cantitățile de apă au depășit 15 l/mp. În restul teritoriului, cerul a fost variabil cu înnorări temporare și ploi slabe izolate, mai ales în primele ore ale intervalului, în sudul și estul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei, precum și în Banat. Vântul a suflat slab și moderat cu intensificări la munte, în special pe creste, în nord-est, dar de scurtă durată, în timpul averselor, și în rest, trecător cu aspect de vijelie în județele Ialomița și Teleorman. Pe raza localității Roșiori de Vede, a căzut grindină. Temperaturile maxime s-au încadrat între 16 grade Celsius la Sulina și Mahmudia și 28 de grade Celsius la Târgu Jiu. La ora 06, valorile termice erau cuprinse între 2 grade la Miercurea Ciuc și 18 grade la Drobeta Turnu Severin.

ObservațiiÎncepând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 17 mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate, și anume : – 16 atenționări cod galben, emise după cum urmează : șapte de CNPM pentru Muntenia, cinci de  SRPV Craiova și patru de SRPV Constanța;  o avertizare cod portocaliu, emisă de CNPM pentru Muntenia.

 

LA BUCUREŞTI

Cerul a fost temporar noros, în cursul zilei și mai mult senin noaptea. În orele serii, în sudul orașului, trecător a plouat slab. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 24 de grade Celsius la Afumați și Filaret și 25 de grade Celsius la Băneasa, iar la ora 06.00 se înregistrau 11 grade la Afumați și Băneasa și 12 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 23.05.2017, ora 08.00 – 24.05.2017, ora 08.00

 

ÎN ŢARĂ

În zonele de deal și de munte, în regiunile vestice, iar seara și noaptea și în cele de nord-vest, vremea va fi în general instabilă. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, local averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi posibile cantități mai importante de apă și căderi de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala, izolat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 18 şi 26 de grade, iar cele minime între 4 și 14 grade.

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

ABA Someş-Tisa informează privind o poluare accidentală pe râul Zăpodie din județul Cluj, în data de 22.05.2017, ora 14.00, ca urmare a scurgerii de levigat (apă uzată) provenind de la depozitul de deşeuri neconform Pata Rat, din cauza lucrărilor de închidere. Au fost prelevate probe de apă cât şi de levigat, pentru a fi investigate de laboratorul de calitate a apei. Nu a fost observată mortalitate piscicolă. Se consideră că poluarea a avut un impact local. Se va reveni cu informații suplimentare.

 

2.3. Pe Marea Neagră

ANAR-DA Dobrogea Litoral informează despre mortalitatea a doi delfini, după cum urmează:
– apariţia unui pui de delfin mort (de circa 60 cm lungime) pe plaja Camping GSP, din staţiunea Mamaia, județul Constanţa, în data de 22.05.2017, ora 12.20. Au fost informate, conform protocolului de colaborare, INCDM Grigore Antipa și ONG Mare Nostrum pentru identificare specie.  A fost anunţată SGA Constanţa pentru a fi ridicat de pe plajă.
– apariţia încă unui delfin mort (de circa 2,2 m lungime) pe plaja din staţiunea Cap Aurora, zona bufet Granat, hotel Opal, județul Constanţa, în data de 22.05.2017, ora 15.45. Au fost informate, conform protocolului de colaborare, INCDM Grigore Antipa și ONG Mare Nostrum pentru identificare specie. A fost anunţată SGA CT pentru a fi ridicat de pe plajă.

 

CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

 

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în intervalul 19-21.05.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).

Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională și europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.

 

APM Giurgiu revine cu informaţii suplimentare referitoare la incendiul produs la un depozit de mase plastice, în zona localităţii Mihăileşti, str. Complexului, nr. 9, județul Giurgiu, în data de 21.05.2017, ora 17.48. A fost afectată o hală de 480 mp, care conținea deșeuri de mase plastice și mase plastice granulate. Incendiul s-a manifestat cu degajare de fum intens. Acesta a fost lichidat după trei ore. Ca urmare a informării din partea ISU Giurgiu, de la ora 19.20, APM Giurgiu a trimis autolaboratorul şi personal pentru determinări calitate aer, care au ajuns la ora 21.00, dar nu s-au recoltat probe, întrucât incendiul fusese lichidat în momentul sosirii autolaboratorului și nu mai exista poluare. Nu s-au recoltat alte probe (sol) deoarece era platformă betonată.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

 

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 20.05.2017-21.05.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

             

               Direcția de Comunicare