Ref:  Întâlnirea doamnei Adriana PETCU, ministrul Apelor și Pădurilor, cu Excelența Sa domnul Arvydas POCIUS, ambasadorul Republicii Lituania la București

 

La inițiativa Ambasadei Republicii Lituania, la data de 29.05.2017, la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor a avut loc o întâlnire bilaterală, între doamna Adriana  PETCU, ministrul Apelor și Pădurilor, și Excelența Sa  domnul Arvydas POCIUS, ambasadorul Republicii Lituania la București.

Subiectul principal al întâlnirii l-a reprezentat inițiativa Ambasadei Lituaniei la București de a planta 100 de stejari, în București sau în alt oraș din România, în primăvara anului 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la restaurarea statului Lituanian, stejarul fiind considerat arborele național în Lituania.

În acest context, Excelența Sa domnul Arvydas POCIUS a făcut o scurtă prezentare a fondului forestier din Lituania. În această țară, pădurile acoperă circa 34% din suprafața teritoriului, în condițiile în care, în ultimii ani, au fost reîmpădurite aproximativ 140.000 de hectare,  ca urmare a tăierilor necontrolate.

Luând în considerare situația similară din România și Lituania în ceea ce privește tăierile necontrolate, doamna ministru Adriana PETCU și-a exprimat convingerea că „prin schimburi de bune practici privind managementul durabil al pădurilor și aplicarea legislației silvice vor fi protejate pădurile naturale, în special, și fondul forestier, în general”, ambele state vor avea beneficii.

Pe de altă parte, doamna ministru Adriana PECTU a precizat: „Apreciez inițiativa dumneavoastră de a planta 100 de stejari în București, cu prilejul a 100 de ani de la restaurarea statului Lituanian” și a oferit sprijinul de a identifica împreună cu Primăria Generală a Municipiului București zonele unde ar putea fi plantați cei 100 de stejari.

„În ceea ce privește domeniul gospodăririi apelor, am aprecia  inițierea unei colaborări privind implementarea legislației specifice, în special cea referitoare la mediul marin. Pe de altă parte, având în vedere perspectiva începerii negocierilor de modificare a Directivei Cadru Apă și pentru o nouă inițiativă a Comisiei Europene privind reutilizarea apei în prima jumătate a anului 2019 când România va deține Președinția Consiliului UE, considerăm utilă organizarea unei reuniuni la nivel de director/experți pentru împărtășirea bunelor practici ale Părții lituaniene din perioada când a deținut Președinția Consiliului UE (iulie-decembrie 2013)”, a menționat Adriana PETCU.

La finalul întâlnirii, doamna Adriana PETCU și-a exprimat speranța că această colaborare va continua și a apreciat schimbul de opinii realizat.

 

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE

 

d7d57add-0fc7-413a-9379-c4927d8d513e

ac7aadde-edb6-4eda-8715-cf0c34a1af23