RAPORT HIDRO-METEO 29.05.2017, ora 08.00 30.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 30.05.2017, ora 06.00

 

RÂURI: Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu și inferior al Siretului unde au fost în creştere prin propagare şi râurile din bazinul Bârladului şi afluenţii Prutului unde au fost relativ staționare.

Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe Suceava, Tazlău, râurile din Dobrogea, cursul mijlociu al Jiului, unele râuri din bazinul mijlociu al Oltului, bazinele inferioare ale Argeșului și Prahovei, cursurile superioare ale Buzăului şi Prutului şi pe cursul superior şi mijlociu al Siretului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Bârlad şi Prut unde vor fi relativ staționare.

Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debitele pe unele râuri mici din zonele de munte din nordul ţării datorită precipitațiilor slabe prevăzute.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

 

DUNARE: Debitul la intrarea în ţară în intervalul 29 – 30.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 5000 m3/s, situându-se  sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staționare pe sectoarele Bechet – Zimnicea și Brăila – Tulcea și în scădere pe sectorul Giurgiu– Vadu Oii.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4900 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Călăraşi – Brăila şi staţionare pe sectoarale Corabia – Olteniţa şi Galaţi – Tulcea.

 

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 29.05.2017, ora 08.00 – 30.05.2017, ora 06.00

În ţara, vremea a fost predominant frumoasă, iar valorile termice diurne au continuat să crească faţă de ziua anterioară şi s-au situat uşor peste mediile climatologice ale perioadei în toată tara. Cerul a fost variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, iar vântul a suflat slab până la moderat. Temperaturile maxime s-au situat între 21 de grade la Mangalia şi 28 de grade la Chişineu Criş, Sannicolau Mare şi Brăila, iar la ora 06 se înregistrau temperaturi cuprinse între 5 grade la Topliţa, Joseni, Miercurea Ciuc şi Intorsura Buzăului şi 19 grade la Cotnari.

La Bucureşti, vremea a continuat să se încălzească faţtă de ziua precedentă şi a devenit uşor mai caldă decât în mod normal la această dată. Cerul a fost variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 26 de grade la Afumaţi şi Băneasa şi 27 de grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 12 grade la staţia meteo Băneasa, 14 grade la Afumaţi şi 15 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 30.05.2017, ora 08.00 – 31.05.2017, ora 08.00

În ţara, vremea va fi mai caldă decât în mod normal, la această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi în prima parte a nopţii, când pe spaţii restrânse în zona de munte şi nord-estul ţării vor fi averse slabe şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată, în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 30 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 9 şi 18 grade. Izolat, în zonele joase de relief, îndeosebi din centru vor fi condiţii de ceaţă.

La Bucureşti, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru sfarşitul lunii mai. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă de 13…15 grade.

 

II.       CALITATEA APELOR

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că, pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite.Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 

Direcţia de Comunicare