RAPORT HIDRO-METEO 11.06.2017, ora 08.00 12.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 12.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI: Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului şi cursul inferior al Mureşului, unde au fost în creştere prin propagare şi râurile din bazinul Bârladului, unde au fost relativ staţionare.

Creşteri uşoare de niveluri şi debite, ca efect al precipitaţiilor căzute în interval, s-au produs pe unele râuri mici din bazinul mijlociu şi inferior al Oltului şi din bazinul superior al Argeşului.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe: Bârzava, Siret, Suceava, Moldova, Trotuș, pe cursul superior al Prutului, cursul mijlociu şi inferior al Oltului, pe Teleajen și pe unele râuri din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului şi cursul inferior al Mureşului, unde vor fi în creştere prin propagare.

Sunt posibile creşteri uşoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitațiilor slabe cantitativ prognozate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11-12.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 4000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi în creştere uşoară pe sectorul Galaţi – Tulcea.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4000 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia–Bechet și Călăraşi–Vadu Oii şi staţionare pe sectoarele Corabia–Olteniţa şi Brăila–Tulcea.

 

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 11.06.2017, ora 08.00 –12.06.2017, ora 06.00

În ţară, vremea a fost în general frumoasă și caldă în cea mai mare parte a teritoriului. În vestul Munteniei, Oltenia, sud-vestul Dobrogei și al Transilvaniei și zona Carpaților Occidentali au fost înnorări temporar accentuate și local averse și descărcări electrice. Punctiform s-au înregistrat cantități de apă în jurul a 15 l/mp. În celelalte zone cerul a fost variabil, cu înnorări trecătoare. Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări asociate ploilor, cu viteze de până la 45…50 km/h, dar care au luat izolat aspect de vijelie, confirmată fiind cea de la stația meteo Craiova. Temperaturile maxime s-au încadrat între 22 de grade la Joseni, Câmpulung și Sulina și 29 de grade la Calafat și București-Filaret, iar la ora 06 se înregistrau valori termice între 7 grade la Miercurea Ciuc și 19 grade la Șiria, Sulina și Gura Portiței.

 

Observație: începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 7 atenționări cod galben privind fenomene meteorologice periculoase imediate, 5 emise de SRPV Craiova și câte una de SRPV Timișoara și SRPV Constanța.

 

La Bucureşti, vremea a fost caldă și predominant frumoasă. Cerul a fost variabil, cu înnorări trecătoare pe parcursul zilei, iar vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 27 de grade la Afumați și Băneasa și 29 de grade la Filaret, iar la ora 06.00 se înregistrau 13 grade la stația meteo Băneasa, 15 grade la Afumați și 16 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 12.06.2017, ora 08.00– 13.06.2017, ora 08.00

În ţară, vremea se va încălzi și va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare; vor fi ploi slabe, de scurtă durată pe arii restrânse în zonele montane și submontane și cu totul izolat în restul țării. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 31 de grade, iar cele minime între 8 și 19 grade.

 

La Bucureşti, vremea va fi caldă și predominant frumoasă. Cerul va fi variabil cu înnorări trecătoare, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

Pe râurile interioare

A.B.A. Siret Bacău revine cu informaţii despre evenimentul produs în data de 10.06.2017, în jurul orei 19.00, la centrala de cogenerare pe biogaz din comuna Moara, sat Vornicenii Mari, jud. Suceava, administrată de S.C. TEB PROJECT ONE S.R.L., când depozitul de fermentare a nămolului s-a fisurat ca urmare a temperaturilor ridicate din cursul zilei, cca 500 mc de nămol scurgându-se pe terenurile limitrofe şi în rigola pluvială a drumului de acces care debuşează într-un curs de apă, afluent al râului Şomuzul Mare.

În cursul zilei de 11.06.2017 reprezentanţii S.G.A. Suceava şi G.N.M.-C.J. Suceava au reluat verificările pe teren, constatând că angajaţii societăţii continuau lucrările de curăţare a rigolei.

Pârâul în care debuşează rigola este necadastrat (afluent de stânga al râului Şomuzul Mare, poziţionat paralel cu pârâul Stupca, dar în aval de acesta), nu are apă şi prezintă vegetaţie tipică mlaştinilor. Pârâul Stupca nu a fost afectat. Nămolul nu a ajuns în râul Şomuzul Mare, acest lucru fiind confirmat şi de rezultatele analizelor probelor de apă recoltate în secţiunile din amonte şi aval de confluenţa cu pârâul necadastrat, prezentate în tabelul de mai jos:

Nu s-a constatat mortalitate piscicolă pe râul Şomuzul Mare.

În cursul zilei de 12.06.2017, reprezentanţii S.G.A. Suceava se vor deplasa pe teren pentru a lua legătura cu conducerea S.C. TEB PROJECT ONE S.R.L.

S.G.A. Suceava va monitoriza zona până la încheierea acţiunilor de curăţare a nămolului deversat.

Pe Marea Neagră

A.B.A. Dobrogea Litoral informează că în data de 11.06.2017 a fost semnalată prezenţa a doi delfini eşuaţi, primul pe plaja din staţiunea Mamaia, în zona Camping Pescăresc, iar al doilea în staţiunea Neptun, în zona „Zorile”.

 

Pe fluviul Dunărea nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Directia de Comunicare