RAPORT HIDRO-METEO 18.06.2017, ora 08.00 19.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 19.06.2017, ora 07.00

 

RÂURI

I.N.H.G.A. a emis o ATENŢIONARE Hidrologică, cod galben, valabilă în intervalul 18.06.2017 ora 12:00 – 19.06.2017 ora 12:00, vizând scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pentru bazinele hidrografice: Prahova, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad, afluenții mici ai Siretului aferenți sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu, afluenții Prutului aferenți sectorului aval S.H. Drânceni şi râurile din Dobrogea, (actualizare a Atenţionării Hidrologice nr. 26 din 17.06.2017) după cum urmează:

COD GALBEN:

În intervalul 18.06.2017 ora 12:00 – 18.06.2017 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Prahova), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Braşov, Covasna, Buzău), Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea), Rm. Sărat (judeţele Vrancea, Buzău), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Bârlad – afluenţi bazin inferior (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi), afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu (judeţele Bacău, Neamţ, Vrancea şi Galaţi), afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Bacău, Vrancea şi Galaţi.

         – În intervalul 18.06.2017 ora 12:00 – 19.06.2017 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din sudul şi estul judeţului Constanţa.

         Se ridică începând cu data de 18.06.2017 ora 12:00 Atenţionarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

 

Aceast mesaj de Atenţionare hidrologică cod galben a fost transmis de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vizate, astfel:

– Bacău, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Neamţ, Prahova, Tulcea, Vaslui Şi Vrancea (12 prefecturi) – COD Galben.

 

Debitele au fost în general în creștere, din cauza precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu şi cursurile inferioare ale Someşului şi Mureşului, unde au fost relativ staționare şi cele din bazinele superioare ale Crişurilor unde au fost în scădere uşoară.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici cu posibilile efecte de inundaţii locale şi creşteri însemnate de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din zona de curbură şi pe cele din Dobrogea, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 20-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unele râuri din bazinul hidrografic Tur și din Dobrogea.

În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Topolog la stația hidrometrică Saraiu (300+50)-jud.CT.

În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.

Este în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr.27 din 18.06.2017.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Someşului, Mureşului, Siretului, cursurile inferioare ale Oltului, Vedei, Argeşului, Bârladului şi Prutului unde vor fi în creştere prin propagare şi râurile din sud-vestul ţării unde vor fi relativ staţionare.

Se menține ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr.27 din 18.06.2017 până la ora 12:00.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18.06 – 19.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3700 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3600 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 18.06.2017, ora 08.00 – 19.06.2017, ora 06.00

 

Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.) a emis, în data de 18.06.2017, ora 16.00, o ACTUALIZARE de INFORMAREATENŢIONARE METEOROLOGICĂ în care se precizează următoarele:

– ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN cu valabilitate în intervalul 18 iunie, ora 16 – 18 iunie, ora 23, vizând instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, conform căreia:

În Dobrogea, nord-estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, a Carpaţilor Meridionali şi local în Munţii Apuseni, temporar se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi 20 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene se vor semnala local şi în sud-estul şi centrul Munteniei, Moldova, Transilvania şi în restul zonei de munte, dar numai pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp.

 

– INFORMARE METEOROLOGICĂ cu valabilitate în intervalul 18 iunie, ora 23 – 19 iunie, ora 06, vizând ploi moderate cantitativ, conform căreia:

,,În intervalul menţionat, temporar va mai ploua în Dobrogea şi local în Muntenia, zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20…25 l/mp și izolat, îndeosebi în estul şi sudul judeţului Constanţa, 35…40 l/mp.”

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

Această INFORMARE-ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, astfel:

– Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna,  Hunedoara, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea (15 prefecturi) – COD GALBEN.

 

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost în general instabilă și răcoroasă pentru această dată, exceptând nord-vestul și nordul teritoriului, unde valorile termice s-au situat în jurul mediilor multianuale. Cerul a avut înnorări temporar accentuate și au fost averse, pe arii extinse în zonele de deal și de munte, precum și în Moldova, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Banat, Crișana și Oltenia și izolat în Maramureș. În județele Arad și Timiș s-au semnalat și descărcări electrice. Cantitățile de apă au depășit pe arii restrânse 25 l/mp în sud-estul țării, în Carpații Meridionali și Orientali, iar din datele primite până la încheierea prezentului raport s-au cumulat 44,2 l/mp la Cazaci (jud. Neamț). Trecător la Vârfu Omu au fost precipitații mixte. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări temporare în timpul ploilor. Temperaturile maxime s-au situat între 14 grade la Boița și Întorsura Buzăului și 26 de grade la Satu Mare, Baia Mare și Săcuieni, iar la ora 06 se înregistrau valori termic cuprinse între 8 grade la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Lăpuș și Toplița și 18 grade la Buzău, Focșani, Mangalia, Râmnicu Sărat și Sulina.

 

Observații – Începând de ieri, de la ora 06.00, a fost în vigoare 1 mesaj privind manifestări specifice instabilității atmosferice accentuate și anume o atenționare cod galben emisă de SRPV Bacău.

 

LA BUCUREŞTI

Temperatura aerului a scăzut accentuat față de ziua precedentă, vremea devenind răcoroasă pentru această dată, dar și în general închisă. S-au semnalat averse pe tot parcursul zilei și în primele ore ale nopții, iar cantitățile de apă au totalizat până la 21.6 l/mp la stația meteo Afumați. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 17 grade în Băneasa, 18 grade la Afumați și de 20 de grade la Filaret, iar la ora 06.00 erau 13 grade în Băneasa și 14 grade la Filaret și Afumați.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 19.06.2017, ora 08.00 – 20.06.2017, ora 08.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi față de ziua precedentă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile sudice și estice, precum și în zona de munte, unde, mai ales ziua, pe arii restrânse vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, local în Muntenia, Dobrogea, vestul Olteniei și sudul Banatului și cu totul izolat în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în estul Transilvaniei și 30 de grade în Banat și Oltenia, iar cele minime se vor încadra între 9 și 19 grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea se va încălzi. Unele înnorări și condiții de ploi slabe, de scurtă durată vor fi în prima parte a zilei, apoi cerul va deveni variabil. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14…16 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în data de 15.06.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).

Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională si europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

S.G.A. Vâlcea informează referitor la activarea fenomenului de alunecare de teren, (favorizată de fenomenele meteorologice din perioada 10-11.05.2017), produsă pe amplasamentul haldei de steril (care aparţine CET Govora SA), din comuna Alunu, „Punct Gropile”, jud. Vâlcea, se continuă amenajarea amplasamentului şi montarea de tuburi pentru întubarea râului Olteţ, precum şi acţiunea pentru reducerea vitezei de deplasare a alunecării de teren.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 17.06.2017-18.06.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcția de Comunicare