RAPORT HIDRO-METEO 21.06.2017, ora 08.00 22.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 22.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI:

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului, Ialomiţei şi Trotuşului unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi Bârlad unde au fost relativ staționare.

S-au înregistrat  scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte, îndeosebi din Moldova, Maramureş  şi Transilvania, datorită precipitațiilor căzute, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ.

În interval s-au situat peste COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Cosău – Ferești (140)-jud.MM şi Argeşel – Nămăieşti (60 +10)-jud.AG.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic al  Trotuşului şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe  râurile din bazinele hidrografice: Lăpuş, Crasna, Barcău, Bârlad şi pe unii afluenţi ai Jiului, Oltului  inferior, Argeșului superior şi Prutului.

În interval au fost emise următoarele: o Avertizare Hidrologică pentru Fenomene Imediate şi opt Atenţionări Hidrologice pentru Fenomene Imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursul inferior al  Mureșului unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna,  Bârlad şi Prut unde vor fi relativ staționare.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, prognozate.

 

DUNARE:

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.06 – 22.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3300 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Aval de Porţile de Fier debitele au fost în general în scădere exceptând la SH Tulcea unde au fost staţionare.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3100 m3/s).

Aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere.

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 21.06.2017, ora 08.00 – 22.06.2017, ora 06.00

În ţara, vremea a fost călduroasă în majoritatea zonelor, în special în regiunile sudice, devenind caniculară în sudul Olteniei, dar instabilitatea atmosferică s-a accentuat treptat. Astfel, au fost dezvoltări noroase convective, averse și frecvente descărcări electrice pe arii extinse în nord, în centru și în est și cu caracter local în restul teritoriului. Fenomenele au fost mai intense în special în zona Carpaților Orientali, a Sucarpaților Moldovei și de Curbură și pe alocuri în Carpații Occidentali. Ploile au avut și caracter torențial, înregistrându-se în intervale scurte de timp cantități de apă ce au depășit local 15…20 l/mp, pe spații mai mici cumulându-se peste 25…30 l/mp (din datele colectate până la ora încheierii prezentului raport au fost 40…42 l/mp în județele Vrancea și Alba, 30…33 l/mp în județele Vaslui, Bistrița Năsăud și Mureș, 28…29 l/mp în județele Suceava, Neamț, Brașov). Pe spații mici au fost căderi de grindină, consemnate fiind cele din județele Suceava, Neamț, Bacău, Vâlcea, Alba, Bistrița-Năsăud și Mureș. De asemenea, asociat fenomenelor convective, au fost și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze care izolat au depășit 65…70 km/h, iar stațiile meteo din localitățile Piatra Neamț, Târgu Ocna, Focșani, Tecuci și Târnaveni au înregistrat vijelii. Noaptea, treptat, instabilitatea a diminuat considerabil, astfel că înnorări și ploi au mai fost pe suprafețe restrânse în sud și în sud-est. Temperaturile maxime s-au încadrat între 26 de grade la Ocna Șugatag, Joseni, Rădăuți și Suceava și 35 de grade la Drobeta Turnu Severin, Calafat și Caracal. La ora 06 se înregistrau valori termice între 10 grade la Târgu Secuiesc și 22 de grade la Gura Portiței.

Observație:  au fost în vigoare 64 mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 avertizări cod portocaliu și 53 de atenționări cod galben.

La Bucureşti, vremea a fost călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32 de grade la Afumați și Băneasa și 33 de grade la Filaret. Cerul a fost variabil, mai mult senin dimineața, dar cu înnorări temporar accentuate în orele serii și la începutul nopții când pentru scurtă durată vântul s-a intensificat având rafale în medie de 50 km/h și au fost averse în general slabe. La ora 06 se înregistrau 14 grade la stația meteo Băneasa și 17 grade la Afumați și Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 22.06.2017, ora 08.00 – 23.06.2017, ora 08.00

În ţară, vremea va fi călduroasă în Crișana, Banat, sud-vestul Transilvaniei și local în Muntenia, precum și în Oltenia, regiune în sudul căreia după-amiaza va fi caniculă și disconfort termic mai accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 34 de grade, mai ridicate în extremitatea de sud-vest. Instabilitatea atmosferică se va manifesta, mai ales în a doua parte  a zilei, prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului local la munte, în special în Carpații Meridionali și de Curbură și pe arii restrânse în sudul și sud-estul țării. Vor fi condiții de grindină, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 15…20 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile pe spații mici. Minimele termice vor fi cuprinse între 8…10 grade în depresiunile intramontane și 21…22 de grade în Dealurile de Vest și pe litoral.

La Bucureşti, vremea va fi ușor instabilă, dar se va menține călduroasă, deși vor fi valori de temperatură mai scăzute decât în ziua precedentă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, ploi de scurtă durată și condiții pentru descărcări electrice și unele intensificări ale vântului. Maxima termică va fi de 29…30 de grade, iar minima de 16…18 grade.

 

II.       CALITATEA APELOR

1.1. Pe fluviul Dunarea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

1.2. Pe râurile interioare

ABA Olt informează că în data de 20.06.2017, a fost semnalată mortalitate piscicolă (aprox. 0,5 kg), în zona Bazei de Agrement Ostroveni Rm. Vâlcea – Lacul Căcăcioasa. Nu se cunoaşte cauza posibilei poluării. Personalul SGA Vâlcea s-a deplasat în teren pentru a preleva probe de apă.

Se va reveni cu informaţii.

 

1.3. Pe Marea Neagra

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

 

III.      CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că, pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite.Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECTIA DE COMUNICARE