RAPORT HIDRO-METEO 22.06.2017, ora 08.00 23.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 23.06.2017, ora 07.00

 

RÂURI

I.N.H.G.A. a emis o ATENŢIONARE Hidrologică, cod galben, valabilă în intervalul 23.06.2017 ora 13:00 – 24.06.2017 ora 12:00, vizând scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pentru bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval S.H. Dej, după cum urmează:

COD GALBEN:

În intervalul 23.06.2017 ora 13:00 – 24.06.2017 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Cluj, Sӑlaj, Maramureş şi Satu-Mare).

          Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 23.06.2017 ora 18:00 – 23.06.2017 ora 24:00 pe unele râuri mici din județul Maramureș.

 

Aceast mesaj de Atenţionare hidrologică cod galben, a fost transmis de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vizate, astfel:

– Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj (5 prefecturi) – COD Galben.

 

Debitele au fost în creştere pe Mureş şi pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Rm. Sărat, Putna, Someş superior şi pe afluenţii Prutului.

Pe râurile din bazinele: Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău şi pe cursul superior al Prutului debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri au fost în general, staţionare.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic al Trotuşului şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuş, Crasna, Barcău, Bârlad şi pe unii afluenţi ai Jiului, Oltului inferior, Argeșului superior şi Prutului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş şi bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului şi Crişurilor, unde vor fi în creştere, precum şi cursurile mijlocii şi inferioare ale Crasnei, Barcăului şi Crişurilor, unde vor fi relativ staţionare.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte, îndeosebi din jumătatea nord-vestul a ţării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, prognozate.

Intră în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr:28 din 22.06.2017.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22.06 – 23.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3100 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3100 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 22.06.2017, ora 08.00 – 23.06.2017, ora 06.00

 

Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.) a emis, în data de 22.06.2017, ora 13.00, o INFORMARE METEOROLOGICĂ, cu valabilitate în intervalul 23 iunie, ora 13 – 24 iunie, ora 04.00, vizând instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic, conform căreia:

În intervalul menționat, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și Moldova, precum și în zonele de deal și de munte din restul teritoriului, iar în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (23/24 iunie), local, și în Dobrogea și Muntenia.

Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în Maramureș, Transilvania și  la munte, 40…50 l/mp.

În după-amiaza zilei de vineri, 23 iunie, în regiunile sud-vestice și sudice, local disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, izolat mai ridicate în sudul Olteniei.

   Notă: La sfârșitul săptămânii, în special în jumătatea de sud a țării, în orele după-amiezelor, disconfortul termic se va menține ridicat și local vremea va fi caniculară.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

Această INFORMARE METEOROLOGICĂ a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, astfel:

– Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călaraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti (42 prefecturi).

 

ÎN ŢARĂ

Vremea s-a ameliorat semnificativ sub aspectul intensității și distribuției ploilor față de intervalul anterior, iar valorile termice, deși în scădere în general ușoară au continuat să se situeze peste cele climatologic specifice perioadei în cea mai mare parte a țării, în timp ce, pe spații mici, în zona Olteniei, în orele amiezii s-au înregistrat temperaturi caniculare. Cerul a fost variabil, mai mult senin în prima parte a intervalului și pe parcursul nopții, dar cu înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și seara, când în zona Carpaților Meridionali, apoi în sudul, estul și ulterior în vestul teritoriului, pe arii restrânse s-au semnalat averse și frecvente descărcări electrice. Punctiform, cantitățile de apă înregistrate au depășit 15 l/mp, astfel că până la transmiterea prezentului raport, din datele colectate de la stațiile meteorologice, s-au acumulat până la 16 l/mp în nordul județului Argeș. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului pe crestele montane înalte, dar de scurtă durată și asociat ploilor. Temperaturile maxime s-au încadrat între 24 de grade la Joseni, Rădăuți și Miercurea Ciuc și 35 de grade la Târgu Jiu, Băilești, Calafat și Drobeta-Turnu Severin, iar la ora 06 se înregistrau temperaturi cuprinse între 7 grade la Miercurea Ciuc și 23 de grade la Șiria, Ștei și Dumbrăvița de Codru.

Observații – De ieri de la ora 06 au fost în vigoare un număr de 14 mesaje privind manifestări specifice instabilității dintre care:

– 5 mesaje de avertizare cod portocaliu emise după cum urmează: 3 de către CNPM pentru Muntenia și 2 de către SRPV Bacău

– 9 mesaje atenționare cod galben emise după cum urmează: 3 de către SRPV Bacău,  3 de către SRPV Timișoara, 2 de către CNPM pentru Muntenia și 1 mesaj emis de către SRPV Sibiu.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost predominant frumoasă și s-a menținut călduroasă, temperatura maximă înregistrată fiind de 30 de grade la Afumați și Băneasa și 31 de grade la Filaret. Cerul a fost mai mult senin, exceptând orele după-amiezei și ale serii, când temporar au fost înnorări. Vântul a suflat slab până la moderat. La ora 06 se înregistrau 16 grade la Băneasa, 18 grade la Afumați și 19 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 23.06.2017, ora 08.00 – 24.06.2017, ora 08.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar după-amiaza, în sud și sud-vest, local va fi caniculară, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge pragul de 80 de unități; temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 36 de grade. În prima parte a zilei cerul va fi variabil la senin, însă începând cu orele amiezei, instabilitatea atmosferică va fi în creștere și accentuare și vor fi perioade de timp în care în zona Maramureșului, a Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte din restul teritoriului se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în Maramureș, Transilvania și la munte, 40…50 l/mp. Minimele termice vor fi cuprinse între 11 și 22 de grade.

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi călduroasă, cu o maximă termică de 33…34 de grade și disconfort termic în accentuare, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a intervalului, dar cu unele înnorări seara și noaptea când trecător vor fi posibile ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată. Minima termică va fi de 17…19 grade.

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

ABA Olt revine cu informaţii suplimentare referitoare la fenomenul de mortalitate piscicolă (aprox. 0,5 kg), din  data de 20.06.2017, semnalată în zona Bazei de Agrement Ostroveni Rm. Vâlcea – Lacul Căcăcioasa, zona Mun. Rm. Vălcea, jud. Vâlcea. Personalul SGA Vâlcea s-a deplasat în teren pentru a preleva probe de apă. S-a identificat faptul că fenomenul s-a produs cu circa o săptămână în urmă. Conform raportului de calitate a apei a unei probe de apă, starea ecologică a lacului s-a încadrat la categoria moderat. Nu se cunoaşte cauza posibilei poluării.

 

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

 

CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în data de 21.06.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).

Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională si europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.

 

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

S.G.A. Vâlcea revine cu informaţii suplimentare referitoare la activarea fenomenului de alunecare de teren, (favorizată de fenomenele meteorologice din perioada 10-11.05.2017), produsă pe amplasamentul haldei de steril (care aparţine CET Govora SA), din comuna Alunu, “Punct Gropile”, jud. Vâlcea.

Frontul de alunecare al haldei, la ora 18:00 în data de 21.06.2017, a trecut de platforma DJ 605C. Societatea care acţionează în zona a mărit capacităţile de transport material din alunecare.

Se continuă amenajarea amplasamentului şi montarea de tuburi pentru întubarea râului Olteţ, precum şi acţiunea pentru reducerea vitezei de deplasare a alunecării de teren.

 

Garda Forestieră Rm. Vâlcea informează despre producerea unui incendiu de litieră, care a izbucnit în data de 21.06.2017, ora 19.00, pe raza DS Olt, OS Corabia, loc. Ianca, jud Olt, care a afectat 0,2 ha de plantaţie de un an, proprietate publică de Stat, din zona de câmpie, fiind înregistrată o pagubă de 4187 lei, reprezentând 900 bucăţi puieţi de salcâm. Incendiul a fost stins la ora 21.06.2017, ora 19.50, de o echipa formată din 3 lucrători silvici, 8 pompieri militari, 2 poliţişti si 4 cetăţeni.

 

 

ABA Siret Bacău informează că în data de 22.06.2017, ora 18.00, în loc. Valea Arinilor, com. Măgireşti, jud. Bacău, conducta de la Depozitul Alboteşti la Staţie Injecţie 21 Runcu, aparţinând OMV Petrom, s-a fisurat. S-a scurs apă sărată de zăcământ pe o proprietate privată (fânaţ). S-a oprit pomparea pe conducta de transport apă de zăcământ. Proprietarul terenului şi-a dat acordul pentru intevenţiile necesare şi ecologizarea zonei. Nu a fost afectat nici un curs de râu. Personal de la SGA s-a deplasat în zonă şi a constatat reparararea avariei.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 21.06.2017-22.06.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECTIA DE COMUNICARE