SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 27.06.2017, ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinul Trotuş şi cursul superior al Prutului unde au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Motru, Amaradia, unii afluenți ai Oltului inferior, Bârlad și pe afluenţii Prutului.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi opt ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate nr. 1 din 27.06.2017, până la ora 15:00.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Dâmboviţei, Ialomitei şi Buzăului unde vor fi în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite şi pe unele râuri mici zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prevăzute.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.06 – 27.06.2017 a fost staţionar, având valoarea de 3100 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3000 m3/s).
Aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.
- Situaţia meteorologică în intervalul 26.06.2017, ora 08.00 – 27.06.2017, ora 06.00
ÎN ŢARĂ
Vremea a devenit instabilă în vestul, centrul și nordul teritoriului, unde și valorile termice au marcat o scădere față de ziua anterioară, în timp ce în sud și est a fost călduroasă, indicele temperatură – umezeală a atins și local a depășit pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic, iar în sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei a fost caniculă. Mai ales în a doua parte a zilei, cerul a prezentat înnorări temporar accentuate în regiunile intracarpatice, în Moldova și în Subcarpații Getici, unde pe arii relativ extinse au fost averse ce au avut și caracter torențial, cantitățile de apă au depășit pe arii restrânse 20…25 l/mp și izolat 50 l/mp, (până la 80 l/mp în județul Neamț), s-au semnalat frecvente descărcări electrice, iar pe raza județelor Bistrița-Năsăud, Iași, Neamț, Brașov, Prahova și Vâlcea au fost căderi de grindină. Vântul a prezentat intensificări în timpul averselor, cu precădere în Transilvania și Moldova, cu viteze la rafală de până la 94 km/h (Cotnari, jud. Iași), iar pe raza localităților Târgu Ocna, Piatra Neamț și Cotnari s-a consemnat aspect de vijelie. În restul teritoriului cerul a fost variabil și doar izolat au fost ploi de scurtă durată. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 25 de grade la Mangalia și 37 de grade la Caracal, iar la ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 13 grade la Apa Neagră, Bozovici, Miercurea Ciuc și Petroșani și 22 de grade la Sulina.
Observații – Începând de ieri, dimineață de la ora 06 s-au emis 12 avertizări cod portocaliu și 46 atenționări cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate privind manifestări ale instabilității atmosferice accentuate, precum urmează: 6 avertizări și 10 atenționări emise de SRPV Bacău, 3 avertizări și 9 atenționări emise de SRPV Sibiu, 3 avertizări și 4 atenționări emise de SRPV Cluj-Napoca, 8 atenționări emise de SRPV Timișoara, 11 atenționări emise de CNPM pentru Muntenia și 4 atenționări emise de SRPV Craiova.
LA BUCUREŞTI
Vremea fost călduroasă. Temperatura maximă a fost de 34 de grade la Filaret și Băneasa și 33 de grade la Afumați, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) a atins și depășit ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul a fost variabil, iar vântul a suflat slab și moderat. Valorile termice la ora 06 erau de 18 grade la Băneasa, 19 grade la Afumați și 20 de grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 27.06.2017, ora 08.00 – 28.06.2017, ora 08.00
ÎN ŢARĂ
Vremea se va menține călduroasă în jumătatea de vest a țării, izolat caniculară la amiază în sudul Olteniei, unde și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge izolat pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil și mai ales în cursul zilei și la începutul nopții, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil și cu aspect de vijelie, local în jumătatea de est a țării, dar mai ales în sudul Moldovei, Muntenia și partea continentală a Dobrogei, precum și în zonele de deal și de munte și izolat, îndeosebi spre seară și noaptea, în restul teritoriului. Ploile vor avea și caracter torențial și se mențin condițiile pentru căderi de grindină. Temperaturile maxime se vor situa între 25 de grade pe litoral și 37 de grade, izolat, în sudul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade.
LA BUCUREŞTI
Cerul va avea înnorări temporare în cursul zilei, când vor fi averse slabe, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Noaptea cerul va deveni variabil. Temperatura maximă, în scădere față de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.
- CALITATEA APELOR
2.1. Pe fluviul Dunărea
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2.2. Pe râurile interioare
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2.3. Pe Marea Neagră
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în intervalul 23 – 25.06.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).
Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională si europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.
- În domeniul solului şi vegetaţiei
APM Buzău informează despre un incident de poluare care a avut loc la Rafinăria Venus Oilreg SA, din loc. Râmnicu Sărat, jud. Buzău, în data de 23.06.2017, ora 12,00. La fosta fabrică de regenerare uleiuri Venul Oilreg SA s-a identificat o scurgere de reziduri petroliere din două rezervoare de pe amplsamentul fostei fabrici. La un control de către o echipă mixtă a SGA Buzau şi GNM CJ Buzău, pe amplasamentul fostei fabrici s-au identificat 2 rezervoare care prezentau scurgeri pe platforma betonată pe care sunt amplasate rezervoarele, la circa 200m distanţă, dar şi pe sol, fiind afectate de scurgeri de reziduuri petroliere circa 2000 mp platformă betonată şi sol. Rezervoarele în cauză sunt proprietatea SC Remat Master Srl, care le-a cumpărat după declararea falimentului Rafinăriei Venul Oilreg SA, iar produsul petrolier aparţine Sc Albina Carpatica Srl, societate în insolventă. În unitate se mai află depozitate circa 89 tone de reziduri petroliere şi 105 tone deşeuri solvenţi. Operatorul Sc Albina Carpatica Srl a avut sechestru asigurator de către ANAF Buzău din anul 2014 pe produsul petrolier. S-a observat faptul că lipseşte şi o pază corespunzătoare a rezervoarelor deoarece nu este asigurată paza din luna ianuarie, lipseşte o porţiune din gardul obiectivului şi clădirile de pe amplasament sunt într-o stare avansată de degradare. S-a stabilit ca să se monitorizeze zona să să intervină de către reprezentanţii primăriei, respectiv UAT Râmnicu Sărat cu materiale absorbante pentru prevenirea extinderii zonei contaminate, cu termen de realizare până pe 27.06.2017. S-a impus paza de către Poliţia locală a amplasamentului. Se va reveni cu informaţii suplimentare.
APM Vâlcea informează despre o poluare accidentală a solului, în data de 26.06.2017, ora 09.00, ca urmare a coroziunii unei conducte de transport amestec ţiţei şi apă sărată de zăcământ, a OMV Petrom, zona de producţie II Oltenia, în zona sondei Mamu West, jud Vâlcea. S-au deversat din conducta avariată circa 300 litri amestec ţiţei şi apă sărată, care au afectat circa 100 mp de păşune privată, fără a se afecta fauna din zonă. S-a luat măsura de izolare a liniei de amestec, s-a identificat spărtura, s-a împrejmuit zona afectată, în vederea remedierii.
Garda Forestieră Rm. Vâlcea informează despre producerea unui incendiu de litieră, de arboret de salcâm cu vârsta de 10 ani, din zona de câmpie, proprietate publică de Stat, izbucnit în data de 22.06.2017, ora 20.30, pe raza DS Dolj, OS Sadova, zona loc. Sadova, jud Dolj. Incendiul a fost stins în aceeaşi zi, 22.06.2017, ora 24.00, de către o echipă formată din 2 angajaţi personal silvic, 4 pompieri civili şi 10 cetăţeni, cu uneltele din dotare şi intervenţie cu un tractor cu plug. Incendiul a afectat o suprafaţă de 0,32 ha, cauza fiind propagare din teren agricol învecinat, cu autor necunoscut.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 25.06.2017-26.06.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
DIRECȚIA DE COMUNICARE