RAPORT HIDRO-METEO 27.06.2017, ora 08.00 28.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 28.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI: Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Râmnicu Sărat, Buzău, bazinul superior al Oltului şi bazinele superioare şi mijlocii ale Argeşului şi Ialomiţei, unde au fost în creştere ca efect combinat al precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.

Pe cursul superior al Prutului şi pe râurile din bazinul Bârladului debitele au fost în scădere.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) pe râurile din bazinul Trotuşului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unele râuri din bazinul Jiului, unii afluenți ai Oltului inferior şi bazinul superior al Argeşului.

În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi şase ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursul superior al Oltului, cursurile inferioare ale Argeşului, Ialomiţei, Râmnicului Sărat şi Buzăului, unde vor fi în creştere prin propagare.

Pe cursul superior al Prutului şi pe râurile din bazinul Bârladului debitele vor fi în scădere.

Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite şi pe unele râuri mici zonele de deal şi munte Din cauza  precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27-28.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2900 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 27.06.2017, ora 08.00 –28.06.2017, ora 06.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.) a emis în data de 27.06.2017, la ora 13.00, atenţionarea meteorologică nr. 59, vizând caniculă și disconfort termic, valabilă în intervalul 28-29.06.2017, compusă din două mesaje, astfel:

MESAJ 1 (valabil pe data de 28.06.2017):

atenţionare meteorologică COD GALBEN: în cursul zilei de miercuri (28 iunie) în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și local în Transilvania, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, iar minimele nocturne vor fi de peste 20 de grade. Notă: Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cursul zilei de marti (27 iunie) în jumătatea de sud-est a țării, iar miercuri (28 iunie), pe arii restrânse, mai ales la munte, în est și sud-est. Astfel, vor fi intervale de timp cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină;

 

MESAJ 2 (valabil pe data de 29.06.2017):

atenţionare meteorologică COD GALBEN: în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice și

avertizare meteorologică COD PORTOCALIU: în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37…39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Notă: În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

 

Această atenţionare meteorologică a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vizate, astfel:

către prefecturile judeţelor: CARAŞ-SEVERIN, DOLJ, MEHEDINŢI, OLT şi TELEORMAN (5 prefecturi) COD PORTOCALIU şi către prefecturile judeţelor: ALBA, ARAD, ARGEŞ, BACĂU, BIHOR, BISTRIŢA-NĂSĂUD, BOTOŞANI, BRAŞOV, BRĂILA, BUZĂU, CĂLĂRAŞI, CLUJ, CONSTANŢA, COVASNA, DÂMBOVIŢA, GALAŢI, GIURGIU, GORJ, HARGHITA, HUNEDOARA, IALOMIŢA, IAŞI, ILFOV, MUREŞ, NEAMŢ, PRAHOVA, SIBIU, SUCEAVA, TIMIŞ, TULCEA, VASLUI, VÂLCEA, VRANCEA şi Municipiul BUCUREŞTI (34 de prefecturi) COD GALBEN.

 

În ţară, vremea s-a ameliorat semnificativ față de intervalul anterior sub aspectul distribuției ploilor, iar din punct de vedere termic a fost călduroasă, în special în vest și sud-vest. În Oltenia, izolat, valorile diurne au atins pragul de caniculă, disconfortul termic s-a menținut accentuat și indicele temperatură- umezeală (ITU) a atins pragul de 80 de unități. Cerul a fost variabil, mai mult senin în a doua parte a intervalului, dar cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza și seara, când s-au semnalat averse, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului în cea mai mare parte a Munteniei, pe arii restrânse la munte și în estul Transilvaniei și doar izolat în Dobrogea și Moldova. Până la încheierea prezentului raport, cantitățile de apă acumulatate pe spații mici au depășit 15…20 //mp, iar punctiform 35 l/mp (până la 45 l/mp la stația pluvio Deleni din județul Constanța). Punctiform, pe raza județului Constanța, au fost consemnate căderi de grindină, iar trecător vântul a luat aspect de vijelie. Temperaturile maxime s-au încadrat între 24 de grade la Mangalia și 35 de grade la Calafat și Drobeta-Turnu Severin. La ora 06 valorile termice erau cuprinse între 10 grade la Joseni și 25 de grade la Moldova Nouă .

 

OBSERVAȚII: începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 39 de mesaje de atenționare/ avertizare de fenomene meteorologice periculoase imediate, după cum urmează: 34 de mesaje cod galben – 21 emise de CNPM pentru Muntenia, câte 5 emise de  SRPV Bacău și SRPV Constanța, 3 de SRPV Sibiu și 5 mesaje cod portocaliu – 3 emise de  SRPV Constanța, 1 de SRPV Bacău și 1 de CNPM pentru Muntenia.

 

La Bucureşti, vremea s-a răcorit față de ziua anterioară și a fost ușor instabilă. Cerul a fost variabil, mai mult senin noaptea, dar cu înnorări temporar accentuate în special după-amiaza și în a doua parte a serii, când s-au semnalat averse și descărcări electrice. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 28 de grade la Afumați și Băneasa și 30 de grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 15 grade la Băneasa, 17 grade la Afumați și 19 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 28.06.2017, ora 08.00– 29.06.2017, ora 08.00

În ţară, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic se va extinde și accentua, în special în regiunile vestice și de sud-vest, unde, după-amiaza, va fi caniculă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales în a doua parte a zilei, când pe arii restrânse, în special în zonele montane și submontane precum și în regiunile estice, iar noaptea în cele vestice și de nord-vest se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor situa între 27 și 37 de grade, ușor mai mici pe litoral, iar cele minime vor avea valori de la 11…12 grade în estul Transilvaniei, până la 25 de grade în Dealurile de Vest.

 

La Bucureşti, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, mai mai mult senin în prima parte a zilei și pe parcursul nopții, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă va fi de 17….19 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

A.P.M. Ilfov informează telefonic despre producerea în seara de 27.06.2017 a unui incendiu care a cuprins doua depozite din comuna Balotești. Conform procedurilor în vigoare, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a deplasat la fața locului un auto-laborator pentru prelevare de probe pentru a determina compușii chimici care se regăsesc în norul de fum, precum și concentrația acestora. Măsurătorile auto-laboratorului vor continua până ce incendiul va fi stins în întregime. Din probele prelevate până în seara de 27.06.2017 nu se înregistraseră depăşiri la indicatorii măsuraţi. Din evaluarea concentraţiilor de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului (parte a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului) amplasată în Baloteşti NU s-au identificat variaţii ale concentraţiilor faţă de normal pentru niciunul dintre poluanţii măsuraţi. Garda Naţională de Mediu este şi ea prezentă la faţa locului şi monitorizează situaţia. I.S.U. Ilfov intervine cu mai multe autospeciale pentru stingerea incendiului.

De asemenea, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Balotești, se apreciază că începând de miercuri dimineață (28 iunie), circulația aerului, mai ales în straturile superioare ale atmosferei, se va intensifica din sector sudic, astfel că tendința de deplasare a norului de fum va fi către nord, odată cu dispersia acestuia.

Se va reveni cu informații.

 

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în data de 26.06.2017 în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) și ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul sub 10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică (metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională și europeană).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

A.R.B.D.D. Tulcea revine cu informaţii despre incendiul izbucnit în data de 24.06.2017, în jurul orei 15.30, între milele marine 7 şi 8, pe malul stâng al braţului Sulina, în cadrul Districtului Ecologic Sulina. Acesta a afectat o suprafaţă de cca 2 ha de vegetaţie (stuf şi papură) şi s-a stins în data de 25.06.2017, în jurul orei 09.00. Nu au fost semnalate fenomene de mortalitate în rândul păsărilor şi mamiferelor sălbatice.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE