SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 13.07.2017, ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele Siret şi Prut unde au fost în creştere din cauza precipitaţiilor căzute în interval şi a propagării.
Creşteri izolate de niveluri și debite din cauza precipitațiilor sub formă de aversă căzute în interval s-au înregistrat pe unele râuri din jumătatea de nord a ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Crasna, Barcău, Crișul Negru, Nera, Bârlad, pe unele râuri din bazinul hidrografic Jiu (Jaleș, Bistrița, Amaradia), bazinul hidrografic Olt (Vârghiș, Homorod, Hârtibaciu), bazinul superior al Argeșului (Arefu, Vâlsan, Râul Doamnei), pe cursul superior al Siretului, pe afluenţii Timișului superior și pe cei ai Prutului.
În interval s-au emis două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele vor fi în general staţionare exceptând râurile din bazinele Siret şi Prut unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte din cauza precipitaţiilor prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.07.2017 – 13.07.2017 a fost în scădere, având valoarea de 2900 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Călăraşi – Tulcea, staţionare pe sectorul Bechet – Corabia şi la Olteniţa şi în creştere pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere uşoară (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea și Vadu Oii – Tulcea şi în creştere uşoară pe sectorul Giurgiu – Hârşova.
- Situaţia meteorologică în intervalul 12.07.2017, ora 08.00 – 13.07.2017, ora 06.00
ÎN ŢARĂ
Deși valorile termice au fost mai scăzute decât în intervalul precedent, vremea s-a menținut călduroasă, cu precădere în regiunile vestice și sudice. În cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, indicele temperatură-umezeală (ITU) a a atins și apoi a depășit pragul de 80 de unităţi al disconfortului termic. Disconfort termic a fost și în sudul Banatului și vestul Dobrogei, dar pe arii mai restrânse. Instabilitatea atmosferică s-a manifestat mai ales în timpul zilei, prin înnorări temporar accentuate, averse ce au avut și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în centrul, estul, nordul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte. Local, cantitățile de apă au depășit 20 l/mp, iar izolat, în Transilvania și Moldova, s-au totalizat peste 40 l/mp, până la 52.3 l/mp la Odorheiu Secuiesc și 48.2 l/mp la Leghin (județul Neamț). În centrul și nord-estul teritoriului, vântul a avut rafale de peste 60…70 km/h și trecător a luat aspect de vijelie la Cotnari, Iași, Joseni, Piatra Neamț, Roman, Negrești și Târgu Ocna. Temperaturile maxime s-au încadrat între 23 de grade la Târnăveni și 36 de grade la Moldova Nouă. La ora 06.00 temperatura aerului era cuprinsă între 10 grade la Miercurea Ciuc și 23 de grade la Sulina, Jurilovca și Constanța.
Observații: începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 50 de mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate:
– 9 avertizări cod portocaliu: 5 emise de SRPV Bacău, 3 de SRPV Sibiu, 1 de SRPV Craiova;
– 41 atenționări cod galben, emise după cum urmează: 11 de SRPV Craiova, 10 de SRPV Bacău, 9 de CNPM pentru Muntenia, 5 de SRPV Sibiu, 3 de SRPV Cluj Napoca, 2 de SRPV Timișoara și 1 de SRPV Constanța.
LA BUCUREŞTI
Vremea a fost călduroasă, iar pe parcursul după-amiezii indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul a fost variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, dar mai ales în primele ore ale nopții, când în unele cartiere din nordul și estul municipiului s-au semnalat ploi slabe. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 32 de grade la Afumați, 33 de grade în Băneasa și 34 de grade Filaret. La ora 06.00, temperatura aerului era de 19 grade la Afumați și Băneasa și 21 de grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 13.07.2017, ora 08.00 – 14.07.2017, ora 08.00
ÎN ŢARĂ
Valorile termice diurne vor fi în ușoară scădere față de cele din intervalul precedent, dar în sudul și în sud-estul țării vremea va fi călduroasă și local se va resimți disconfortul termic. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și mai ales după-amiaza, seara și la începutul nopții vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie, în nordul, centrul și estul teritoriului, în zonele de deal și de munte și pe spații mai mici în rest. Pe arii restrânse vor fi căderi de grindină și cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp şi cu totul izolat 30 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 34 de grade, ușor mai scăzute în regiunile nordice, dar și mai ridicate în Lunca Dunării. Temperaturile minime vor avea valori de la 7 grade în estul Transilvaniei, până în jurul a 20 de grade, pe litoral.
LA BUCUREŞTI
Vremea va fi călduroasă cu o maximă a temperaturii aerului în jurul a 32 de grade și disconfort termic, la orele amiezii. Cerul va fi variabil cu înnorări, temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, seara și la începutul nopții. Temperatura minimă va fi de 17…18 grade.
- CALITATEA APELOR
2.1. Pe fluviul Dunărea
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2.2. Pe râurile interioare
ABA Mureş informează despre o mortalitate piscicolă redusă observată în data de 12.07.2017, la ora 17.30, pe râul Târnava Mică, în dreptul podului rutier din localitatea Biia, comuna Sona, județul Alba, din cauze necunoscute. Poluarea s-a manifestat printr-o coloraţie maronie a apei, însoţită de miros specific dejecţiilor animaliere, potrivit martorilor, iar mortalitatea piscicolă a fost însoţită de peşti ameţiţi, de mici dimensiuni, între 5-15 cm, fără a se aprecia cantitatea. La deplasarea SGA Alba în teren, din măsurătorile de la fața locului, privind calitatea apei, s-a identificat un deficit de oxigen dizolvat, valorile fiind între 6-7 mg/l, şi Ph-ul între 7,5-8, fiind încadrată pentru clasa a II-a de calitate, conform Ordinului 161/2006, privind starea ecologică a apelor de suprafaţă curgătoare (râu). S-a recoltat o probă de apă pentru analize de laborator. Se va reveni cu informaţii suplimentare.
ABA Mureş revine cu informaţii suplimentare referitoare la mortalitatea piscicolă din data de 26.06.2017, ora 20.40, pe cursul de apă al parâului Feernic, afluent de dreapta al râului Târnava Mare, aval sat Morăreni, comuna Lupeni, judeţul Harghita. Unitaţii poluatoare cu zer, S.C. Gordon Prod S.R.L., i s-a întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionarea contravenţiilor, în domeniul gospodăririi apelor cu seria ANAR 0005491/04.07.2017, aplicandu-se o amendă în valoare de 35000 lei.
2.3. Pe Marea Neagră
ABA Dobrogea Litoral, informează că la data de 12.07.2017, ora 10.00, au fost observaţi doi delfini eşuaţi:
– la ora 10.00, pe plaja din Vama Veche – Turnu de Apă, jud. Constanţa.
– la ora 17.00, pe plaja din Eforie, tabăra Luminiţa, jud. Constanţa.
Au fost informate conform protocolului de colaborare INCDM „Grigore Antipa” și ONG „Mare Nostrum” pentru identificare specie.
CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
GNM CJ Constanţa informează despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în zona învecinată hypermarketului Carrefour, din municipiul Constanţa, la data de 12.07.2017, la ora 15. A fost afectată o suprafaţă de circa 5 ha. Incendiul a fost localizat de pompierii ISU Dobrogea, prin intervenţia a două autospeciale. Nu se cunosc autorii incendiului.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate la data de 11.07.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).
Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională si europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.
- În domeniul solului şi vegetaţiei
GNM CJ Prahova informează că la data de 12.07.17, în jurul orei 11.30, pe traseul conductei de aspiraţie gaze, la staţia de compresoare Boldeşti, jud. Prahova, aparţinând OMV Petrom Asset 7, Muntenia Est, s-a produs o spartură, din cauza coroziunii şi scurgerea a circa 20-30 litri de amestec ţiţei şi condens pe un drum pietruit şi pe teren proprietate privată, fâneaţă. A fost poluată o suprafaţă de cca. 1,5 mp. A fost oprită pomparea, s-a izolat conducta, s-a montat o şarnieră şi se intervine pentru remedierea suprafeţei afectate prin împrăştiere de material absorbant tip Spillsorb.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 11.07.2017-12.07.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
DIRECȚIA DE COMUNICARE