Secretarul de stat pentru Păduri, Ilie Covrig, a participat astăzi la inaugurarea “Parcului 100 de stejari” amplasat în București (sector 4), în vecinătatea Parcurilor Orăşelul Copiilor şi Lumea Copiilor.  Parcul, amenajat pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, este dedicat aniversării a 100 de la Restaurarea Statului Lituanian.

La evenimentul organizat de Ambasada Republicii Lituania în Romania, în parteneriat cu Primăria Capitalei și cu sprijinul Ministerului Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Afacerilor Externe, au fost prezenți și Viktoras Pranckietis, preşedintele Parlamentului Republicii Lituania, ambasadorul Lituaniei la București, E.S. Arvydas POCIUS, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea și Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă.

Cei 100 de stejari au fost puși la dispoziție de către Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Romsilva, și au fost plantați pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Restaurarea Statului Lituanian (16 februarie 1918) dar și a Centenarului Marii Uniri a Statului Român.

Apreciez în mod deosebit inițiativa dumneavoastră de a planta 100 de stejari, pentru a marca astfel cei 100 de ani scurși de la restaurarea statului lituanian. Sunt 100 de arbori pe care Ministerul Apelor și Pădurilor, instituție pe care o reprezint, vi i-a dăruit cu adâncă prietenie din fondul Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva. Ideea de a planta stejari într-un spațiu destinat copiilor a fost una minunată. Copiii de azi și copiii copiilor de azi, generațiile viitoare, se vor bucura de frumusețea lor, se vor juca la umbra lor, dar totodată vor conștientiza faptul că acești arbori sunt semne vii ale prieteniei dintre popoarele noastre, o prietenie care este trainică, frumoasă și durabilă, asemenea măreției stejarilor. Vă mulțumesc pentru onoarea făcută, aceea de a mă invita să participa la acest eveniment. Se spune că, atunci când plantezi un copac, o parte din sufletul tău rămâne în acel loc. Noi, azi, aici, nu doar că am plantat un stejar, ci am lăsat o fărâmă din sufletele noastre, suflete de lituanian și român, unite într-un ideal comun”, a subliniat, în discursul său, secretarul de stat Ilie Covrig.