O delegație a Ministerului Apelor și Pădurilor, condusă de ministrul Ioan Deneș ,întreprinde astăzi o vizită de lucru în județul Timiș, la invitația președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Ionel Dobra, și a directorului Administrației Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin.

Din delegație mai fac parte secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, și directorul Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu.

În prima parte a zilei, ministrul Ioan Deneș s-a întâlnit la sediul Consiliului Județean Timiș cu președintele instituției, Călin Ionel Dobra. La ora 11.00, demnitarul a participat, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, la slujba de Înălțare și la cea de pomenire a Eroilor Neamului, oficiate de ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. La final, ministrul Apelor și Pădurilor a depus o coroană de flori la Monumentul Crucificării, ridicat în cinstea Eroilor Neamului în fața Catedralei Mitropolitane.

După ceremonia de la Catedrala Mitropolitană, ministrul Ioan Deneș s-a îndreptat către Palatul  Apelor, pentru a inaugura sediul ABA Banat, monument de arhitectură care a fost restaurat și redat orașului Timișoara.

Palatul Apelor a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii care a inclus și o slujbă de sfințire, la care au participat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu,  directorul general al ANAR, Victor Sandu, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, președintele Consiliului Județean, Călin Ionel Dobra, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, și alte oficialități. În sala de ședințe a Palatului, au fost intonate Imnul Național al României și Imnul Uniunii Europene, urmate de un program folcloric cu dansuri ale etniilor din zonă. La final, ministrul Ioan Deneș s-a prins în Hora Unirii alături de ceilalți participanți la eveniment.

Tot astăzi, în foaierul Palatului Apelor, a avut loc și vernisajul  expoziției „Personalităţi ale Marii Uniri şi Personalităţi contemporane”, a maestrului Ştefan Popa Popa’s.

Acţiunile festive cuprinse în programul acestui eveniment sunt dedicate  Centenarului Marii Uniri a tuturor românilor.

Clădirea inaugurată astăzi va fi sediul ABA Banat, iar la etajele superioare există spații care vor fi folosite pentru pregătirea profesională a angajaților ANAR. Aceștia vor beneficia și de spații de cazare, realizându-se, astfel, economii importante atât pentru chiria spațiilor cât și pentru cazarea cursanților.

 Începând cu ora 14.00, ministrul Ioan Deneș a susținut o conferință de presă, care a avut ca subiect investițiile Ministerului Apelor și Pădurilor prevăzute pentru anul 2018, în județul Timiș; investițiile totale pe domeniile gestionate de Ministerul Apelor și Pădurilor se ridică la suma de 4.064.347 euro. Este vorba despre  supraînălțări de  diguri-  86,96 km; reprofilări și recalibrări de albii (regularizări) – 18,4 km, protecții de mal (ziduri protecție) – 26,53 km; refacere zidărie corp baraj – 70 mc; drumuri forestiere – 3,53 km; reconstrucții ecologice forestiere pe terenuri degradate (reîmpăduriri) – 203,4 ha;  platforma comunală de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, comuna Giera- 3.045.241 lei.

În continuarea vizitei, ministrul Apelor și Pădurilor se va deplasa în locurile unde vor fi implementate cele două proiecte ale Ministerului Apelor și Pădurilor derulate prin POIM: „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa – Gătaia – Denta, județul Caraș Severin și Județul Timiș” –  investiție cu valoarea de 56.080 mii lei (TVA inclus), și prin CBC IPA România – Serbia, la Ecluza Sînmihaiu Român, proiect transfrontalier- „Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”.