Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a primit în această dimineață vizita ministrului Mediului, Energiei și Locuințelor din Finlanda, dl Kimmo TIILIKAINEN, împreună cu ES dna Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Republicii Finlanda în România. La eveniment au mai participat si Secretarul de Stat pentru Ape, Adriana Petcu, directori din cadrul Ministerului Apelor si Pădurilor, precum și reprezentanți ai autorităților finlandeze.

Întâlnirea a fost organizată în scopul discutării priorităților naționale ale celor două state în domeniul apelor și programului de TRIO România- Finlanda- Croația în contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Apele și pădurile sunt aspecte esențiale ale programului Guvernului României, iar acest lucru s-a reflectat în demersurile realizate de minister pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Președinția României va trebui să gestioneze o serie de dosare complexe. Luând în considerare atât contextul național, cât și agenda europeană, managementul apelor a fost identificat ca fiind un domeniu prioritar. Estimăm că Președinția României va gestiona 2 dosare legislative în domeniul apelor, respectiv: apa potabilă și reutilizarea apei, în funcție de progresele înregistrate de Președinția austriacă. Aceste dosare sunt importante pentru România din perspectiva impactului asupra infrastructurii de apă uzată/apă potabilă.

Obiectivele Președinției României vor depinde, în mare măsură, de stadiul negocierilor pe fiecare dosar, la preluarea Președinției, însă se vor depune eforturi pentru a se înregistra progrese în procesul de negociere sau în vederea finalizării negocierilor pe dosare cu Parlamentul European, acolo unde va fi posibil, și obținerea unui acord între toți actorii implicația declarat ministrul Ioan Deneș.

De asemenea, ministrul Apelor și Pădurilor a subliniat faptul că pe timpul Președinției, România este interesată să atragă mai multă atenție și mai mult sprijin pentru protecția mediului marin al Mării Negre. Una din amenințările mediului marin, o reprezintă poluarea cu materiale plastice și microplastice, amenințare care poate fi abordată prin acțiuni concrete privind utilizarea plasticelor de unică folosință, în conformitate cu Strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară”, a accentuat Ioan Deneș.

Pentru Finlanda siguranța apei este considerată prioritară și în linie cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă privind Apa și Sanitația din cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, astfel accesul facil la apă în toate statele membre fiind esențial. Considerăm important ca toate directivele referitoare la apă să formeze  un cadru integrat, astfel încât să nu fie necesară o raportare dublă (…). Vreau să subliniez că România și Finlanda sunt Părți active care au semnat Protocolul Apa și Sănătatea și sper să putem colabora pentru a atinge cât mai bine obiectivele acestui Protocol (…). Într- adevăr, problematica plasticelor și a microplasticelor este de mare importanță pentru ambele state, iar crearea uneor sinergii între Marea Neagră și Marea Baltică în pespectiva preluărilor de către cele două state a Președinției Consiliului UE va putea conduce la crearea unui cadru propice pentru combaterea poluarii cu plastice și microplastice”, a menționat ministrului Mediului, Energiei și Locuințelor din Finlanda.

În marja acestor discuții, Partea finlandeză a propus dezvoltarea unei colaborări bilaterale în domeniul pădurilor. Ministrul Ioan Deneș a salutat această inițiativă, propunând organizarea unei reuniuni la nivel de experți care să pună bazele unor activități de cooperare în ceea ce privește domeniul cercetării în silvicultură, dar și al educației. Partea finlandeză a sugerat organizarea unor acțiuni de instruire a studenților sau a personalului silvic din țara noastră în ceea ce privește tehnologia forestieră, schimb de experiență în domeniul gestionării durabile a pădurilor, dar și creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului larg în acest domeniu.