Aflat în vizită de lucru pe Litoral pentru inspectarea plajelor înaintea începerii sezonului estival, ministrul Ioan Deneș a susținut o conferință de presă la Prefectura Constanța, în cadrul căreia a prezentat proiectul finanțat prin POIM – „Reducerea eroziunii costiere (2014-2020)”, precum și etapele acestuia aferente fazei a II-a. Suma totală a investiției este de 3.404.223.130 lei cu TVA (aproximativ  752 mil. euro).

Valoarea estimată a investiției  în Etapa 1 este de  1.009.893.630 lei și sunt prevăzute zonele:

Lot 1: Stăvilare -Edighiol și Periboina;

Lot 2 – Mamaia;

Lot 3 – Tomis (Casino);

Lot 4 – Agigea;

Lot 5- Eforie.

Valoarea estimată a investiției în Etapa 2 este de – 2.394.329.500 lei, iar zonele care vor beneficia de acest proiect sunt: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangaliei- Venus-Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai. (Harta investiției, Derularea investiției)

În acest context, ministrul a ținut să mulțumească Premierului Viorica Dăncilă și ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru sprijinul acordat în concretizarea proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”.

În cadrul conferinței de presă, la care au participat și Președintele C.J. Constanța, Horia Țuțuianu, subprefectul Dumitru JEACA și directorul ABADL, Hristu Uzun,  ministrul Ioan Deneș a prezentat și alte investiții ale Ministerului Apelor și Pădurilor care se vor realiza în anul 2018 în județul Constanța.

Astfel, în domeniul Gospodăririi apelor, amintim:

  • Regularizarea văilor Agigea- Lazu – 480 ml consolidare la Obiectul de regularizare Vale Derea Cumpăna – 1.040.000 lei.
  • Obiectivul de investiție „Lucrări de consolidare a falezelor în zona localității Costinești, județul Constanța” (80 ml);

– buget alocat  2018  –  490.000 lei.
– PIF (punere în funcțiune) 2018- Finalizare lucrări – se execută 80 ml consolidare faleză;  din totalul de 4200 ml consolidare faleză.

  • Obiectivul de investiție „Lucrări de apărare împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Topolog, județul Constanța”

-buget alocat 2018 –   700.000 lei

-recalibrare albie  râu Topolog în localitatea Saraiu.

 

Pe domeniul Păduri, ministrul a anuțat că se vor realiza perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, de pe raza localităților Bărăganu, Cumpăna, Murfatlar, Valul lui Traian, Medgidia, Ciocârlia. Suma alocată este de 2.957.000 lei, iar suprafața totală care va fi expropriată este de 45,2161 ha.

De asemenea, vor fi realizate perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A4(C2), pe o suprafață de 50,636 ha, în valoare de 1.193.000 lei (pentru 2018). Totodată, va fi realizată lucrarea de reconstrucție ecologică pe terenuri degradate, perimetrul Deleni Pietreni, pe 346,2 ha,  suma alocată în 2018 fiind de 100.000 lei.

 

În ceea ce privește Programul de Management al Poluării cu Nutrienți, pe raza județului Constanța, Ioan Deneș a precizat că se vor construi șase platforme comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, astfel:  o platformă în comuna Saraiu (valoarea  estimată a investiției 1.843.541 lei;  două platforme în comuna Nicolae Bălcescu (valoarea estimată a investiției 3.045.241 lei); o platformă în comuna Tîrgușor (valoarea estimată a investiției 1.843.541 lei), o platformă în comuna Mihai Viteazu (valoarea estimată a investiției – 1.900.000 lei), o platformă în comuna Independența (valoarea estimată a investiției – 1.890.236 lei).

 

Înainte de începerea conferinței de presă, ministrul Ioan Deneș s-a întâlnit cu directorii deconcentratelor din județul Constanța pentru a afla dacă sunt probleme în domeniile pe care acesta le coordonează.

 

După conferința de presă și discuția cu autortitățile locale, ministrul Ioan Deneș a vizitat falezele din Eforie Sud și Eforie Nord, însoțit de primarul Robert Nicolae Șerban. Cei doi au discutat despre modul în care se poate executa reabilitarea zonelor de faleză afectate de alunecări de teren cauzate de ploile din ultimii ani. Din cauza unei probleme juridice, existând un litigiu între Primăria Eforie, actuala deținătoare a falezelor, și ABADL, specialiștii ANAR nu pot interveni asupra zonelor cu probleme, astfel încât falezele să fie reconstruite și consolidate.

Ministrul Ioan Deneș și primarul Robert Nicolae Șerban au convenit ca împreună să se întâlnească, în viitorul apropiat, la București, și să găsească o cale de rezolvare a acestei probleme.

Atât dumneavoastră, domnule primar cât și eu, ca ministru al Apelor și Pădurilor, avem obligația să găsim o soluție pentru refacerea falezelor din Eforie, astfel încât acestea să poata fi redate locuitorilor orașului și turiștilor care vin să își petreacă vacanța aici”, a subliniat Ioan Deneș.

Vizita ministrului Apelor și Pădurilor, în județul Constanța, se încheie vineri.

Vezi aici proiectul integral.