Secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, conducătorul delegației Ministerului Apelor și Pădurilor, a participat astăzi la discuțiile din cadrul reuniunii bilaterale cu delegația Republicii Populare Chineze, condusă de domnul Xu Ruisheng, Vice-Guvernator al Provinciei Guandong, Guvernul Popular al Provinciei Guandong.

Reuniunea bilaterală a avut loc la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor și printre subiectele de pe agendă s-au regăsit:
 Managementul Resurselor de Apă- prezentare pentru sectorul de Apă din România;
 Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți – prezentarea obiectivelor și realizărilor;
 Sistemul de monitorizare a calității apei.

“China și România sunt parteneri cu o lungă tradiție. Consider că fiecare întâlnire bilaterală între țările noastre deschide noi oportunități de cooperare. La toate evenimentele internaționale la care am participat am remarcat că reprezentanții Chinei sunt foarte implicați în rezolvarea problemelor privind schimbările climatice care generează fenomenele extreme despre care vorbim azi. Tocmai de aceea reiterez invitația de a reînnoi colaborarea pentru că suntem convinși că putem învăța de la experții dumneavoastră, iar schimburile de experiență între specialiștii noștri pot da naștere la noi soluții și, sperăm noi, la proiecte comune de viitor!
Sunt convinsă, de asemenea, că eforturile făcute de specialiștii din ambele țări, de-a lungul ultimilor ani, au produs rezultate și vă asigur că România, membră a Uniunii Europene, este și rămâne un partener stabil al Chinei!”, a menționat Secretarul de Stat, Adriana Petcu.
Totodată, demnitarul român a subliniat principalele preocupări ale Ministerului Apelor și Pădurilor în domeniul managementului apelor, cum ar fi: implementarea directivelor europene din domeniul apei; managementul riscurilor generate de ape (inundații, secete sau alte fenomene meteorologice periculoase); protecția și reabilitarea zonei costiere; asigurarea resurselor financiare pentru realizarea investițiilor din domeniul apelor.

“Țările noastre au o istorie îndelungată și sunt de acord că, într-adevăr, trebuie să aprofundăm relațiile pe partea tehnică. De aceea, unul dintre punctele vizitei noastre este de a înțelege acest cadru din România și demersurile făcute pentru coordonarea cu legislația UE. Ne dorim să găsim o cale de colaborare în domeniul managementuuil apelor, pentru că, deși avem investiții foarte mari și un nou plan de mediu valabil pentru o perioadă de 3 ani, avem nevoie de o strategie de control privind managementul apelor.”, a subliniat domnul Xu Ruisheng, Vice-Guvernatorul Provinciei Guandong.

Domeniile de colaborare în domeniul gospodăririi apelor, conform acordului din septembrie 2017, cuprind implementarea politicilor privind apa, controlul inundațiilor, ameliorarea secetei și atenuarea dezastrelor, controlul eroziunii solului și prevenirea sedimentării în lacuri de acumulare și, nu în ultimul rând, cooperarea multilaterală în domeniul apei.