În Ședința de Guvern de vineri a fost adoptată, la inițiativa Ministerului Apelor și Pădurilor, Hotărârea privind aprobarea obiectivului de investiţii „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa-Gătaia-Denta, județul Caraș-Severin și județul Timiș”, precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestuia.

 

 Valoarea totalǎ a investiţiei (inclusiv TVA) este 202.457 mii lei iar durata totală de realizare este de 36 luni. Aprobarea acestui obiectiv de investiții va conduce la reabilitarea și creșterea capacității polderului Gherteniș dar și la asigurarea liniei de apărare Bârzava și afluenți, pe sectorul Bocșa-Gătaia-Denta, pe o lungime de 61,39 kilometri. 

           

Sectorul vizat de prezenta investiție se află localizat pe sectorul inferior al râului Bârzava, din aval de localitatea Bocșa până în aval de localitatea Gătaia și intravilanul localității Denta.

 

Proiectul vizează trei zone cu risc potenţial de inundaţii: râul Bârzava – aval confluență Bârzăviţa, pe o lungime de 98.3 km, râul Vornic – aval localitatea Ramna, pe o lungime de 5.1 km, râul Fizeş – aval localitatea Doclin, pe o lungime de 19.4 km.

 

Aria de intervenţie a proiectului acoperă orașul Gătaia, comunele Denta, Birda (din județul Timiș) dar și orașul Bocșa, comunele Ramna, Berzovia, Doclin, Măureni (din judeţul Caraș Severin), aflate partea de amonte a sectorului inferior, între Bocșa și Gătaia (și intravilan Denta).

 

Menționăm că obiectivul de investiții are o importanță deosebită pentru reducerea riscurilor la inundații, iar realizarea lucrărilor hidrotehnice pentru amenajarea râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa-Gătaia-Denta sunt în conformitate cu practicile și politicile naționale și europene.

 

Finanţarea obiectivului de investiţii „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa-Gătaia-Denta, județul Caraș-Severin și județul Timiș” se realizează din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor, din veniturile proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.