Într-un text publicat ieri pe Facebook, asociația Agent Green informează că, în cadrul procesului legislativ din Parlament de modificare a Legii contravențiilor silvice, ”actuala conducere a Ministerului Apelor și Pădurilor solicită ca angajații din subordinea Ministerului de Interne să nu mai poată verifica transporturile de lemn provenind din Munții și Parcurile Naționale ale României”. Această informație este falsă.
Fără să cunoaștem motivele exacte ale acestei false afirmații, presupunând că aceste motive au la bază doar o interpretare eronată a proiectului de lege și bazându-ne, în continuare, pe buna-credință a membrilor asociației Agent Green, dorim să clarificăm aspectele semnalate, pentru o informare corectă a opiniei publice.
Anul trecut, specialiștii noștri, alături de colegi din Ministerul Afacerilor Interne, au participat la mai multe grupuri de lucru care au avut ca scop reglementarea responsabilităților fiecărei entități care are atribuții de control în silvicultură: Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, Gărzile Forestiere etc. Toate concluziile au fost convenite și asumate anul trecut de ambele ministere. Niciodată nu s-a pus problema restrângerii sau eliminiării atribuțiilor de control ale Poliției și Jandarmeriei, în ceea ce privește transportul de lemn. O astfel de abordare ar fi fost nu doar greșită, ci și absurdă. Asta deoarece personalul silvic nu are capacitatea și nici resursele necesare, pentru a realiza controlul trasabilității lemnului fără sprijinul colegilor din MAI. Ceea ce s-a prevăzut într-adevăr, ca element de noutate, este că inspectorii Gărzii Forestiere vor putea și ei să oprească în trafic autovehicule, în vederea exercitării controlului circulaţiei materialului lemnos. Până acum, oprirea în trafic se putea realiza doar de către angajații MAI. Însă aceste noi atribuții ale personalului silvic nu le împiedică și nu le limitează cu nimic pe cele ale Poliției și Jandarmeriei. Dimpotrivă, aceste atribuții, împreună cu noul set de contravenții introdus în proiectul de lege la inițiativa Ministerului Apelor și Pădurilor, vin să îmbunătățească și să susțină lupta împotriva tăierilor ilegale.
Îi rugăm pe reprezentanții Agent Green, și pe toți ceilalți membri ai societății civile, în cazul în care au îndoieli sau neclarități cu privire la activitatea Ministerului Apelor și Pădurilor să ne contacteze și să ne întrebe. Îi asigurăm că le vom răspunde cât de repede, așa cum am făcut și până acum. Apreciem critica constructivă, argumentată și rolul de watch-dog al organizațiilor neguvernamentale, însă lansarea în spațiul public a unor informații false și neverificate nu credem că aduce vreun beneficiu societății.