COMUNICAT DE PRESĂ

REF: Noi măsuri luate de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru simplificarea procedurii de recoltare a lemnului pentru populație

 

În vederea asigurării lemnului pentru populație, ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana-Doina Pană, a emis Ordinul nr. 1094 din 17 august 2017 pentru modificarea Metodologiei de aprobare a depășirii posibilității anuale cu volumul masei lemnoase din arborete afectate de factori biotici și/sau abiotici. Acesta aduce câteva schimbări importante pentru proprietarii de păduri cu o suprafață de până la 10 hectare.

Astfel, Ordinul de Ministru instituie o procedură simplificată privind aprobarea actelor de punere în valoare pentru proprietarii de terenuri forestiere cu suprafețe până în 10 hectare, care recoltează până la 20 de metri cubi de lemn pe an și au un contract cu un ocol silvic pe o perioadă de minim 10 ani, precum și pentru proprietarii de vegetație forestieră din afara fondului forestier național care recoltează până la 20 de metri cubi pe an și au un contract de prestație silvică.

În urma intrării în vigoare a Ordinului de Ministru apar mai multe beneficii pentru proprietarii de terenuri forestiere: procedura s-a simplificat (până acum era vorba de o procedură greoaie, care se realiza pentru fiecare proprietar în parte); de acum, tuturor proprietarilor de pe raza unui canton li se va măsura masa lemnoasă destinată exploatării, dar calculul se face într-un singur act de punere în valoare.

Astfel, se scurtează timpul, procedura este simplificată, proprietarii ajung mai rapid și mai ușor la resursă. Dreptul proprietarilor de a exploata este reglementat prin lege, prin Codul silvic, care prevede că un proprietar poate recolta până la 5 metri cubi de lemn pe an pe hectar. Ordinul de Ministru facilitează posibilitatea de a recolta fără multă birocrație.

De asemenea, s-au scurtat termenele prin care să aibă acces rapid la resursă: înainte, din momentul solicitării erau 30 de zile, acum, din momentul solicitării, sunt doar 10 zile.

O altă modificare se referă la cantitatea de material lemnos care poate fi recoltată. Legea spune că un proprietar poate recolta până la 5 mc/an/ha; în momentul în care apare o calamitate, proprietarul va putea recolta mai mult de 5 mc/an/ha, cu mențiunea că  în funcție de volumul cu care se depășește volumul legal de 5 mc/an/ha (după recoltarea masei lemnoase  rezultate în urma calamității), proprietarul nu va avea dreptul de a recolta în anul sau anii următori masa lemnoasă de pe acea suprafață (cantitatea care depășește 5 mc/an/ha).

Trebuie reținut că nu a fost eliminată nicio etapă din procedura de aprobare a recoltării- toate avizele și documentele necesare rămân în vigoare, numai că aprobarea pentru exploatare nu se mai face individual. Recoltarea și trasabilitatea acestor materiale  lemnoase sunt evidențiate în SUMAL.

Ordinul nr. 1094 din 17 august 2017 pentru modificarea Metodologiei de aprobare a depășirii posibilității anuale cu volumul masei lemnoase din arborete afectate de factori biotici și/sau abiotici a fost publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 680 din 21 august 2017.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE